Resum del 2021

Més enllà de la Covid: 2021, l'any zero de la Fàbrica Nova i de l'adéu del deute de Moià

L'any que ara finalitza també serà recordat pels problemes de seguretat i convivència a Manresa, per la visita de Liam Neeson a la ciutat i per la renúncia del bisbe Novell

per Pere Fontanals, Manresa, Catalunya | 28 de desembre de 2021 a les 21:09 |
La municipalització de les finques de la Fàbrica Nova és una de les notícies importants de l'any | Pere Fontanals
El 2021 serà el primer any sencer amb el coronavirus com a protagonista diari de la informació al Bages, al Moianès i al país. És difícil destacar un fet concret d'aquest fulletó en un 2021 que ha viscut la cresta de les quatre darreres onades de contagis, l'establiment de dos tocs de queda i de tancament de la restauració i de l'oci nocturn de manera intermitent, i que arriba a final d'any amb 34 defuncions en els últims 28 dies als hospitals de Manresa, les dades epidemiològiques més altes de tot el registre històric des de l'inici de la pandèmia i una variant, l'òmicron, que entra amb força i que serà notícia més enllà del 2022.

"El virus es troba escampat arreu de Manresa", proclamava l'alcalde Marc Aloy l'endemà de Reis, en plena cresta de la tercera onada. Pocs dies després els índexs epidemiològics es relaxaven i l'afectació hospitalària disminuïa. L'abril repuntava la quarta onada, que seria menys greu que les tres anteriors. Però quan semblava que amb l'arribada de la vacunació massiva s'havia arribat a un cert grau d'immunitat, la cinquena onada al juliol tornava a deixar clar que el coronavirus no marxaria tant fàcilment. La sisena, que vivim actualment amb la variant òmicron com a protagonista, no ha fet més que confirmar la nostra vulnerabilitat.


Problemes de seguretat o sensacions


A banda de la Covid i la vacunació, si un tema ha estat recurrent, sobretot a Manresa, durant tot l'any aquest ha estat la manca de seguretat o la sensació d'inseguretat que s'ha viscut en els dos trimestres centrals de l'any. Sobretot els robatoris i els delictes contra les persones -lesions- van protagonitzar la part central de l'any a Manresa. Fins i tot es van produir dos homicidis, un a la capital del Bages i l'altre a Manresa, que van marcar l'agenda política local.


Malgrat que les dades dels Mossos d'Esquadra confirmaven que el nombre absolut de delictes contra la propietat i les persones havia baixat respecte de 2019 -no es comparava amb 2020 pels confinaments i mesures anti-Covid-, els delictes eren de major gravetat i les baralles i actes incívics que s'han anat vivint augmentaven les pors de la població. Tampoc no hi van ajudar algunes cadenes de televisió estatal que, dotades d'un exagerat sensacionalisme, parlaven de Manresa com si fos Kabul o Mogadiscio.

Amb calma però sense pausa, el govern municipal va consensuar amb la Generalitat i la societat representativa manresana mesures, operatius i sortides a la crisi de seguretat que vivia la ciutat amb la reducció d'un 50% dels delictes contra les persones en els darrers mesos de l'any.

Es desencalla la Fàbrica Nova i Moià pot respirar


Però si alguna notícia ha destacat a les capitals de les dues comarques de cobertura del NacióManresa, ha estat la municipalització dels terrenys de la Fàbrica Nova en un projecte que representarà l'arribava de la UPC des de les Bases amb una reformulació que integrarà universitat, innovació, tecnologia i empresa, i l'eixugament final del deute que Moià arrossegava de l'alcaldia de Montràs i que havia portat el municipi a la fallida.

La violència domèstica que no s'atura


Passen els anys i el patriarcat continua executant dones com a punta d'iceberg del problema de la pretensió de domini masculí. El Bages ha viscut dos assassinats d'homes cap a la seva parella o exparella durant aquest 2021, un a Manresa i l'altre a la carretera que uneix el Pont de Vilomara amb Sant Vicenç de Castellet. També aquest mes de novembre una dona matava el seu marit després d'una forta discussió a Manresa.

La C-55 mata una manresana de 25 anys


Capítol apart mereix la C-55, que gairebé ha deixat a zero el capítol d'accidents mortals, però que continua esdevenint un coll d'ampolla per al trànsit massiu que hi passa o per qualsevol avaria o petit accident. Durant aquest 2021 una manresana de 25 anys hi perdia la vida a l'altura de Monistrol de Montserrat.

L'espantada del bisbe Novell arriba al Bages


No és gens comú que un bisbe renunciï al seu ministeri, i encara menys per casar-se, i encara menys amb una escriptora de llibres, com a mínim, esotèrics. L'exbisbe de Solsona, Xavier Novell, ha protagonitzat un serial aparellant-se, i després casant-se, amb una veïna de Súria. Molts han assegurat que amb la seva vida pot fer el que vulgui, però l'interès informatiu de la notícia era evident, per singular si més no.

Del plató a Manresa 2022


Malgrat la pandèmia, Manresa ha continuat el seu idil·li amb el cinema, coincidint també amb el 125è aniversari de la primera projecció a la ciutat i amb el 60è aniversari del rodatge de Plácido.

De tots els rodatges que ha viscut la ciutat en destaca, però, la presència de l'actor Liam Neeson a la ciutat per gravar unes escenes de la pel·lícula Marlowe al restaurant Maïami davant l'expectació de tothom.

I del cine a la transformació. El 2021 també serà l'any de la preparació de Manresa 2022, un projecte que ha de fer de la capital del Bages capital espiritual de Catalunya coincidint amb el 500 aniversari de l'arribada d'Ignasi de Loiola a la ciutat on va escriure els seus Exercicis Espirituals.

 

Participació