Salut administra gairebé 312.000 vacunes al Bages i el Moianès en un any

Una resident de la Font dels Capellans, Leonila Sánchez, va ser la primera persona a qui es va administrar la vacuna a la Regió Sanitària de la Catalunya Central ara fa un any

Leo Sánchez, al fons, a punt de rebre la primera vacuna de la regió, ara fa un any
Leo Sánchez, al fons, a punt de rebre la primera vacuna de la regió, ara fa un any | Pere Fontanals
Redacció
27 de desembre del 2022
Actualitzat a les 21:56h
Un any després que Leónila Sánchez fos la primera resident de la Regió Sanitària Catalunya Central en rebre la primera dosi de la vacuna contra la Covid-19, la campanya de vacunació continua activa. En tot aquest temps, s'han administrat a la regió més de 870.000 dosis del vaccí en una campanya que ha passat per diferents estadis: des dels equips mòbils per anar a residències, fins a l'obertura de punts de vacunació poblacionals i fins i tot maratons per arribar a la màxima cobertura possible.

Al Bages s'han administrat 294.165 vacunes, 138.185 corresponents a la primera dosi, 76.817 a la segona i 21.485 corresponents a la dosi de reforç. Al Moianès s'han administrat 17.601 vacunes, 8.137 corresponents a la primera dosi, 7.019 a la segona i 2.445 a la dosi de reforç. En total, entre les dues comarques s'han administrat 311.766 dosis.

Primer aniversari de vacunacions
En l'aniversari de la vacunació, la delegada de Salut a la regió, Imma Cervós, ha volgut elogiar la feina dels professionals que han previst la logística com els assistencials "s'han anat adaptant a les necessitats de cada moment ja fos a l'inici quan tota població s'havia de vacunar i teníem una limitació en les dosis disponibles per administrar, i en cada nova recomanació de les autoritats sanitàries".

Cervós ha recordat que la campanya va començar protegint les persones més grans institucionalitzades i els professionals que hi treballaven i es va fer amb la implicació d'equips mòbils que carregaven en neveres les vacunes. Es va fer també vacunació rural i a domicili per aconseguir que les persones amb necessitats específiques estesin immunitzades. De seguida es va seguir amb els professionals de salut i els essencials. I es va passar a la vacunació comunitària per franges d'edat amb un sistema de cita prèvia online que permetia flexibilitat per buscar punts de vacunació propers al lloc de residència o estudi.

Es van obrir punts de vacunació poblacionals que a la Catalunya Central van ser i són el palau Firal de Manresa, l'Hotel d'entitats de Berga, l'Escorxador d'Igualada o el Sucre de Vic en una primera fase i ara la UVic. També a la Catalunya Central es van fer maratons de vacunes, sessions sense cita prèvia i un any després seguim vacunant. En total s'han administrat prop de 870.000 dosis en un any.

Per això Cervós, mirant tot aquest període insisteix que "només podem donar les gràcies als professionals que han treballat incansablement en una campanya que continua viva: tant els que han administrat la vacuna, els que han creat els operatius, els que s'han encarregat de la distribució o han buscat espais en condicions per a fer d'aquesta campanya un èxit col·lectius. També un agraïment a totes i tots els responsables de comunicació que han ajudat a fer extensiu les campanyes que s'han tingut que activar. I com no pot ser d'altra manera també als ens locals que han facilitat espais, han col·laborat en el foment d'estratègies comunitàries i s'han posat a disposició de les necessitats operatives".

La campanya ha entrat ara en la vacunació de la franja d'edat pediàtrica per continuar protegint a la població a la vegada que s'administren les dosis de reforç a la població. Cervós ha volgut "agrair també a tota la ciutadania l'esforç que està fent per que és entre totes i tots que estem aconseguit un alt nivell de cobertura a la Catalunya Central. Sanitaris i ciutadania hem de continuar caminant junts per fer front a una pandèmia que ens posa a prova cada dia".