El CUAP Bages ha rebut el cap de setmana de Nadal el doble de visites del que és habitual

Salut demana a la població que limiti les visites als CAP per la Covid a tenir una simptomatologia clara

L'adjunta de direcció del SAB del Bages, Berguedà i Moianès, Ester Vila
L'adjunta de direcció del SAB del Bages, Berguedà i Moianès, Ester Vila | ICS
27 de desembre del 2022
Actualitzat a les 16:40h
Els CAP del país i de la comarca del Bages estan "desbordats" davant l'allau de visites que estan rebent els darrers dies arran de les consultes sobre la Covid, segons ha explicat a peu del CUAP Bages l'adjunta de direcció del SAB del Bages, Berguedà i Moianès, Ester Vila

Aquest increment de visites s'ha viscut en el propi centre d'atenció primària de Manresa, aquest cap de setmana de Nadal, que ha rebut més de 780 visites, quan en un cap de setmana convencional no passa de les 400. El mateix ha passat en els punts d'atenció continuada a les tres comarques, que ha arribat a les 1.500.

Per això, Vila ha demanat a la població que actuï amb "prudència i responsabilitat" i que no acudeixi al CAP si no que presenta simptomatologia clara de Covid, que en la variant òmicron -la predominant actualment- es tradueix en febre alta, tos seca, falta de gust i olfacte i dificultats respiratòries.

En cas que es presentin altres simptomatologies compatibles amb la malaltia, però que no corresponguin a les assenyalades, des dels centres d'atenció primària es demana a la població que eviti la interacció social, si la persona és vacunada, o que faci una quarantena de 10 dies, si no ho és, però que vagi al centre de salut. "Moltes d'aquestes visites saturen els CAP i endarrereixen l'atenció a persones amb simptomatologies Covid o amb altres patologies", ha insistit Vila.

Entrada a la fase 2 de mitigació
Vila ha recordat que Salut ha decretat fase 2, de mitigació, en el protocol de tractament de la pandèmia. "No es fan tests als contactes estrets, però si no estan vacunats han de fer 10 dies de quarantena, i si ho estan, han de reduir al màxim la interacció social", ha explicat Vila. "Cap d'ells no cal que assisteixi al CAP si no presenta símptomes clars de patir la malaltia", ha apuntat.

Així mateix, els auto-tests d'antígens es donen ara per bons sense necessitat d'un segon test de confirmació. "Hem comprovat que l'eficàcia dels tests que venen a les farmàcies són fiables", ha explicat. Per això, en cas de ser positiu només cal que ho comuniquin -"millor telefònicament"- al seu CAP que, a través d'un aplicatiu, complementarà tota la informació, inclosos contactes estrets.

Insistir en la vacunació
Vila ha aprofitat l'atenció als mitjans per insistir en la necessitat que la població "es vacuni". Que s'apliquin la tercera dosi els majors de 50 anys i els que es van vacunar amb Astra Zeneca i amb la segona els que els van aplicar la monodosi de Janssen.