Aigua

L'ACA destina gairebé 700.000 euros a la millora de l'abastament d'aigua al Bages i el Moianès

Ha atorgat 158 ajuts a tot el país per valor de més de 20 milions d'euros

per Xavier Borràs, Olot, Catalunya | 23 de desembre de 2021 a les 12:11 |
Interior d'una planta de desnitrificació | @aiguacat
L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha resolt l’adjudicació d’una nova línia d’ajuts, destinada als ens locals, amb l’objectiu de millorar l’abastament municipal d’aigua en alta, amb un pressupost total de 20 milions d'euros, a través de 158 ajuts. D'aquests, 38 beneficiaran les comarques de Barcelona (5 milions); 34 les de Girona (4,3 milions); 44 les terres de Lleida (1,9 milions); 21 les comarques de Tarragona (més de 5 milions) i 12 les Terres de l'Ebre (més de 502.000 euros).

Entre les actuacions subvencionades, el Bages i el Moianès se'n beneficiaran de quatre, que abasten els 695.252,69 euros en total:


Castellgalí. Importació d'aigua del dipòsit Bufalvent de Manresa al dipòsit Cardener de Castellgalí. Subvenció atorgada: 668.934,94 euros.
Granera. Millora del Pou vell de Granera. Subvenció atorgada: 7.100,80 euros.

Sant Mateu de Bages. Renovació i impermeabilització del dipòsit de Serramorena. Subvenció atorgada: 3.041,11 euros.
Sant Mateu de Bages: Millora de la Xarxa d'abastament Fontanet-Putxot. Subvenció atorgada: 16.175,84 euros.
 
També, a nivell nacional cal destacar, entre d'altres, la potabilitzadora de l'Escala (1,9 milions); l'abastament a diversos municipis de la Conca de Barberà (2,5 milions); una potabilitzadora a Barberà del Vallès (544.000 euros).

Aquesta línia d’ajuts, a més d’una millora general de les prestacions de qualitat i quantitat de les xarxes locals, també ha contemplat la millora de les infraestructures per a fomentar l’ús eficient de l’aigua.

Així, la convocatòria ha atorgat ajuts per dur a terme actuacions com el desenvolupament de pretractaments necessaris (filtració, decantació o estació de tractament d’aigua potable), i la millora de la garantia amb noves captacions i amb augment de la capacitat d’emmagatzematge. També ha contemplat l’adequació de basses i embassaments, i l’augment del rendiment de pous, la reposició de conduccions de fibrociment i ajuts a municipis que vulguin assumir la prestació del servei en nuclis que disposin d’una xarxa no gestionada pel mateix municipi.

En les bases d’aquesta nova línia d’ajuts, s’han establert uns percentatges de subvenció que, en alguns casos, han arribat fins al 90% del total del cost de l’actuació.

Inversió de 80 milions en cinc anys


L’Agència Catalana de l’Aigua, entre 2016 i 2021, ha convocat un total de cinc línies d’ajuts per a millorar l’abastament d’aigua dels municipis, amb una dotació total de 80 milions d’euros. En aquest mateix període, l’ACA també ha destinat 16 milions d’euros més en dues línies d’ajuts per a la millora de les xarxes supramunicipals.

 

Participació