Fem Manresa veu preocupant el concurs «a mida» de la Caixa per al crèdit de la Fàbrica Nova

Els anticapitalistes critiquen que s'hagin modificat els barems perquè sigui el 60% d'oferta econòmica i l'altre 40% siguin "projectes d'interès per a la ciutat"

L'alcalde Marc Aloy durant la presentació de la compra de la Fàbrica Nova, el passat 5 de novembre
L'alcalde Marc Aloy durant la presentació de la compra de la Fàbrica Nova, el passat 5 de novembre | Pere Fontanals
Redacció
20 de desembre del 2021
Actualitzat a les 21:52h
Fem Manresa veu "amb preocupació" el procediment per concertar l'operació de préstec a llarg termini per import de 5.836.316,90 euros que ha de servir per adquirir les parcel·les de la Fàbrica Nova.

Constaten que és la primera vegada que es realitza un canvi en els barems de puntuació, que fins a dia d'avui sempre s'havien fet segons la millor oferta econòmica. En aquest cas, s'han modificat els barems perquè sigui el 60% d'oferta econòmica i l'altre 40% siguin "projectes d'interès per a la ciutat de Manresa".

La candidatura d'esquerres exposa que aquest tipus de concurs beneficia especialment a la gran banca, ja que dins els "projectes d'interès per a la ciutat de Manresa" s'inclouen pisos que tenen les entitats bancàries, aportacions de patrocini a les festivitats de la ciutat i donacions a entitats privades, entre d'altres.

Fem Manresa creu que "no és casualitat" que aquest canvi s'hagi portat a terme quan es compren uns terrenys propietat de la mateixa Caixa "per un alt cost econòmic" i pensen que pot representar un "precedent perillós", ja que, segons apunten, si se segueixen aplicant aquests criteris a la resta de concursos, "la Caixa els guanyarà sempre".

En aquest cas, la Caixa tenia la segona millor oferta econòmica però més puntuació en el nou criteri de projectes, fet que significa "que en condicions habituals no hagués guanyat la concertació del préstec".