La Diputació lliura a Fonollosa un estudi d'estratègies per mobilitzar habitatges desocupats

El nucli amb més indicis de desocupació amb caràcter permanent és el de Canet de Fals

Nucli de Canet de Fals
Nucli de Canet de Fals | DiBa
Redacció
15 de desembre del 2021
Actualitzat a les 19:56h
La Diputació de Barcelona ha lliurat a l'Ajuntament de Fonollosa un estudi d'estratègies per la mobilització en habitatges desocupats del municipi. L'estudi és un document tècnic per facilitar la presa de decisions i proposa diverses estratègies alternatives en relació als instruments a desenvolupar per mobilitzar el parc d'habitatges buits del municipi, que permet a l'Ajuntament optar per les vies d'actuació i intervenció més adequades per mobilitzar els habitatges cap el mercat de lloguer social i ampliar el parc de lloguer assequible.

El treball s'estructura en dues fases. La primera fase és d'anàlisi i diagnosi sobre els indicis de desocupació al municipi i poder determinar la seva incidència en el parc d'habitatges, la seva ubicació, la tipologia dels propietaris o l'antiguitat de la desocupació. Aquesta fase es concreta en l'elaboració d'una eina web de consulta sobre detecció d'indicis de desocupació d'habitatges (DINDESH), d'accés restringit.

La segona fase formula estratègies i identifica els instruments i actuacions més adequats a les necessitats, característiques i recursos de l'Ajuntament. En aquesta fase es desenvolupen propostes concretes per a la implantació i execució dels instruments d'intervenció en els habitatges desocupats, establir un full de ruta i proposta de calendari per a la seva implementació.

Al municipi de Fonollosa, el nucli amb més indicis de desocupació amb caràcter permanent és el de Canet de Fals i les estratègies d'intervenció per mobilitzar aquest parc desocupat cap al mercat de lloguer assequible es basen principalment en la necessitat de quantificar i conèixer el parc d'habitatges buits al municipi mitjançant l'elaboració d'un cens d'habitatges buits i l'aplicació de les mesures de caràcter preventiu i de foment.

Tanmateix, també s'estudien altres actuacions de caràcter més intervencionista per augmentar el parc públic d'habitatge amb fons obtinguts de la venda de sòl patrimonial, l'aplicació de mesures fiscals d'incentiu per la cessió d'habitatges o penalitzadores com el recàrrec sobre l'IBI dels habitatges desocupats amb caràcter permanent.

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 10 Reducció de les desigualtats i 11 Ciutats i comunitats sostenibles. Els 17 ODS van ser proclamats per l'Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l'agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n'assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d'acord amb aquests ODS.