L'institut Cal Gravat crea un grup de recerca humanística de proximitat

Amb el nom de GREHVAT.0, la plataforma vol donar continuïtat a les iniciatives del centre educatiu destinades a fomentar l'estudi del patrimoni local i comarcal

Ovidi Cobacho i els quatre universitaris que impulsen el projecte
Ovidi Cobacho i els quatre universitaris que impulsen el projecte | INS Cal Gravat
Redacció
07 de desembre del 2021
Actualitzat a les 10:20h
Dins les iniciatives en pro de la recerca i la divulgació artística de km0, l'institut Cal Gravat ha creat una nova plataforma d'extensió universitària amb l'objectiu d'aprofundir en la investigació del patrimoni artístic i cultural del seu entorn més immediat. Quatre joves universitaris, estudiants de graus humanístics i exalumnes de l'institut manresà, seran els encarregats d'impulsar aquest nou col·lectiu, sota la direcció del professor Ovidi Cobacho

Amb el nom de GREHVAT.0: Grup de Recerca Humanística de Proximitat Cal Gravat, neix aquesta plataforma que vol donar continuïtat, més enllà del currículum de l'educació secundària post-obligatòria, a les diverses iniciatives desenvolupades els darrers anys en aquest centre educatiu del Bages destinades a fomentar l'estudi del patrimoni local i comarcal. Uns projectes que cerquen obrir les aules al coneixement de la seva realitat més immediata a partir d'un procés empíric d'aprenentatge, teixint col·laboracions i complicitats amb persones, entitats i agrupacions de l'entorn. L'impuls de l'Aula d'Arts de Cal Gravat, integrada per alumnes de 4t d'ESO i responsable de diferents projectes expositius de descoberta de pintors locals i comarcals al Convent de les Caputxines els darrers cursos; l'obertura d'una línia de treballs de recerca de batxillerat dedicada a l'estudi del patrimoni artístic i cultural de la comarca; la creació del portal digital Kmart.0 són algunes de les iniciatives en aquest sentit que a partir d'ara tindran una continuïtat i una projecció més ambiciosa amb la posada en marxa del col·lectiu GREHVAT.0. 

Alba Quirós, Laia Alsina, Marta Puig i Òscar Casado, integrants del col·lectiu GREHVAT, són els universitaris que han decidit compaginar els seus estudis de Grau amb la recerca de proximitat. Tots ells van participar en projectes d'investigació i descoberta artística en la seva etapa a l'institut i això els ha animat a aprofundir en aquest terreny formatiu des d'una perspectiva més àmplia i ambiciosa. 

El primer projecte de GREHVAT.0 veurà la llum ben aviat i serà un homenatge al col·lectiu artístic conegut com a Grup13 que, d'ençà els darrers anys del passat segle i la primera dècada del vinent, van contribuir a dinamitzar la vida artística i cultural de Manresa i la seva comarca durant un període de vint anys. Inicialment constituït per tretze artistes de la capital del Bages, amb el temps va acabar aglutinant a més d'una vintena de creadors en el transcurs de catorze exposicions realitzades principalment a Manresa però també a d'altres localitats de la Catalunya Central com ara Sant Fruitós, Navarcles o Solsona. Un grup d'artistes i d'amics amb sensibilitats estètiques i estils ben diversos però agermanats per un concepte creatiu que trobava en l'amistat i en l'experiència compartida un estímul per a la seva activitat creativa. 

Per tal de posar en valor la seva trajectòria d'aquest grup artístic, els investigadors del col·lectiu GREHVAT.0 fa mesos que han iniciat una recerca sobre l'activitat que va dur a terme el grup, així com un estudi de la trajectòria artística dels seus protagonistes. Una tasca que els ha portat a contactar i a entrevistar els membres que encara són vius, per recollir el seu testimoniatge; localitzar i reunir-se amb familiars dels difunts, per tal de recavar tota la informació i documentació possible; fer recerca als fons del Museu i l'Arxiu Comarcals, la Biblioteca del Casino i l'hemeroteca dels mitjans de premsa comarcals i locals; així com entrevistar i demanar la col·laboració d'estudiosos i entitats de la ciutat. Uns treballs d'investigació que veuran la llum en una exposició antològica d'homenatge, el proper mes de gener, i la posterior publicació de l'estudi de la recerca. 

Per tal de tirar endavant la iniciativa, aquest nou col·lectiu d'investigadors ha comptat amb el suport de la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Manresa, pel que fa a l'organització i a la producció de l'exposició, així com amb la col·laboració d'institucions, com el Museu Comarcal o el Cercle Artístic de Manresa, i un gran nombre de persones vinculades al teixit cultural i artístic de la ciutat. Una suma de complicitats i sinergies que ben aviat han de veure la seva llum.