Finançat amb 230.000 euros un projecte del grup de recerca en circuits i comunicació de la UPC

El projecte tindrà una durada de tres anys i ja és la quarta vegada que aquest grup de Manresa rep el finançament del Ministeri de Ciència i Innovació

Redacció
24 de febrer del 2010
576_1267044468DSC07624retallada
576_1267044468DSC07624retallada

El grup de recerca en circuits i sistemes de comunicació de la UPC. UPC Manresa

El grup de recerca en Circuits i Sistemes de Comunicació de la UPC realitzarà durant els propers tres anys un projecte de l'àrea TIC sobre aplicacions avançades de la inestabilitat controlada en circuits a sistemes de comunicacions finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació. Aquest projecte es portarà a terme als laboratoris de recerca de l'Escola Politècnica Superior de Manresa (EPSEM) i comptarà amb un finançament de 230.000 €.

Aquest grup de recerca s'ha especialitzat en el disseny de receptors de baix cost per a la transmissió de dades sense fils. El grup, dirigit per en Pere Palà, ha aportat noves idees a l'arquitectura dels receptors superregeneratius per tal d'estendre el seu camp d'aplicació a comunicacions d'espectre eixamplat i comunicacions de banda ultra ampla (UWB), una de les darreres tendències en el món de les comunicacions sense fils.

Aquest grup de recerca es va posar en marxa l’any 2000 amb cinc professors de l'àrea de telecomunicacions de l'EPSEM i, durant aquest 10 anys, ha generat diverses patents i un gran nombre de publicacions en revistes de reconegut prestigi internacional, així com en ponències als congressos d'àmbit mundial que són un referent en aquesta àrea.

La línia de recerca a desenvolupar en aquest projecte necessita combinar coneixements d'electrònica per al disseny de la part física del receptor, d'informàtica per a la programació dels dispositius lògics i perifèrics, i de telecomunicacions per a la realització del protocol de comunicació entre el transmissor i el receptor. Això serà possible gràcies a la recent creació del nou departament de Disseny i Programació de Sistemes Electrònics (DiPSE) a l'EPSEM, que incorpora professors de les àrees d'electrònica, informàtica i comunicacions.  Així, l'activitat desenvolupada fins ara pel grup de telecos es veurà reforçada per professors de l'àrea d'electrònica, per a la realització de diversos xips de receptors de comunicacions, i de professors de l'àrea d'informàtica, per a l'aplicació dels receptors a una xarxa de sensors distribuïts o al nou paradigma conegut amb el nom d'Internet of Things.

Aquesta línia de recerca encaixa perfectament amb l'inici del nou grau en Enginyeria d'Integració de Sistemes TIC (iTIC), titulació oficial de la UPC, única al territori i que es posarà en marxa el proper curs acadèmic 2010-2011 a l'EPSEM. Precisament, en aquest grau es pretén formar professionals capaços d'integrar coneixements de l'àmbit de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC): electrònica, informàtica i comunicacions. Gràcies a aquest projecte, es crearan nous coneixements que revertiran positivament en la formació dels estudiants del nou grau.

Aquesta és la quarta ocasió en què aquest grup de recerca rep finançament competitiu del Ministeri de Ciència i Innovació per a la realització de projectes de l'àrea TIC. El finançament rebut en els anteriors projectes, tots ells d'una durada de tres anys i iniciats els anys 2001, 2004 i 2007, han servit per a dotar l'EPSEM d'un laboratori de recerca especialitzat en les TIC, dotat amb equipaments punters de les més altes prestacions.
 

Prototipus de receptors d'anteriors projectes del grup de recerca. UPC Manresa