Convocatòria oberta per formar part del Laboratori de Creació Transformadora del FABA

El Laboratori ha de servir per crear referents nous a la ciutat en el model de la creació transformadora

Presentació de les conclusions de l'«L'Anònima: Transformadora Creativa»
Presentació de les conclusions de l'«L'Anònima: Transformadora Creativa» | Marta Catena
Redacció
02 de desembre del 2021
Actualitzat a les 12:15h
El Festival Artístic del Barri Antic de Manresa (FABA) busca persones per formar part del Laboratori de Creació Transformadora, un equip que durant els mesos de gener a abril indagui en referents d'arreu que han utilitzat la creació, l'art i la cultura com a mètodes de transformació, els destil·li i dissenyi tres propostes d'intervenció adaptades a les necessitats del Centre Històric de Manresa. Durant el FABA 2022 la comunitat podrà triar entre aquestes tres propostes quina es desenvoluparà durant l'inici de l'activitat de L'Anònima: Transformadora Creativa a partir del maig de 2022. Les persones interessades poden enviar la seva candidatura fins el 12 de desembre de 2021 a les 23.59h a través d'aquest formulari online.

La convocatòria del festival té dues línies més obertes: projectes artístics per exhibir al FABA 2022 i Talent latent (suport a la creació de menors de 20 anys).

Investigació i creació de referents
El passat mes de setembre el FABA va presentar l'avantprojecte d'espai permanent de creació transformadora que proposa per L'Anònima. Aquesta L'Anònima: Transformadora Creativa vol ser una fàbrica de creació transformadora per a la Catalunya Central i referent a tot el territori català amb l'objectiu de potenciar l'ús de l'art, la creació i la cultura com a eina de transformació de l'entorn. Una pràctica que malgrat té manifestacions al nostre territori està lluny d'estar integrada i consolidada així com de tenir-ne promotors consolidats.

El FABA, com a festival motor del projecte, té com a objectiu apropar referents d'aquells circuits no consolidats del territori. És per això que es vol apostar per connectar referents de creació transformadora amb persones del territori que tinguin interès per desenvolupar-ne de semblants a escala local i com a forma de normalitzar, amb qualitat, el model de creació transformadora. És en aquest context en el què neix el Laboratori de creació transformadora.

Declaracions de l'equip promotor del projecte
El Laboratori planteja treballar amb la cultura transformadora, un terme a vegades desconegut. Des de l'equip promotor del projecte s'explica que "massa sovint es confon cultura transformadora amb art polític, reivindicatiu o amb missatge. La cultura transformadora té com a objectiu principal la transformació d'una realitat o necessitat mitjançant la creació, l'art i la cultura. En aquest fet cultural, per tant, no és la necessitat d'expressar-se el què impera sinó la voluntat de generar un canvi".

El projecte planteja la formació d'un equip que treballi durant quatre mesos. "La convocatòria neix de la constatació que en els entorns culturals de Manresa l'expressió cultura transformadora hi és present, però a l'hora de la veritat, tenim referents reals a la nostra ciutat en aquest sentit? Pensem que en tenim pocs i que, en tot cas els que hi ha s'han visualitzat poc", expliquen.

El FABA té com a finalitat generar noves relacions entre agents artístics i socials per tal d'establir un nou espai de creació a Manresa dins del recinte de l'Anònima, amb l'ànima de catalitzar tot el potencial artístic i social de la ciutat: "En aquest mateix sentit, en la mobilització del talent de la ciutat, s'ha visualitzat que hi ha un interès per a avançar en aquest model cultural i que a la vegada falta formació i referents. Des del FABA, a més, la pressió per ‘programar' en clau exhibitiva un cop l'any obliga a orientar molt la programació als resultats i no als processos (creatius). En la mesura que la cultura transformadora empra la creació com a mètode és necessari donar espai als processos i, per aquest mateix motiu, cal un espai permanent per desenvolupar-la amb qualitat i temps".

I, quins objectius té el Laboratori de Creació Transformadora? "Amb tot això, volem que el laboratori de creació transformadora treballi cap a tres finalitats. En primer lloc, analitzar referents de projectes transformadors a través de creació, art i cultura que ens permetin visualitzar opcions i reflexionar com a comunitat creativa. En segon lloc, dissenyar propostes d'intervenció basant-se en les necessitats del nostre entorn. En tercer lloc, implicar la comunitat de l'entorn per decidir quina de les propostes d'intervenció es vol tirar endavant en l'inici de l'activitat de creació permanent", han explicat.

Funcionament del laboratori de creació transformadora
L'equip del laboratori estarà format per 2-4 persones, facilitades i mentoritzades per una persona de l'equip del FABA, que els guiarà en la consecució dels objectius. Durant tres mesos treballaran en la diagnosi de projectes de cultura transformadora d'arreu i en el disseny de tres intervencions en base un briefing tancat (amb les necessitats de l'entorn Centre Històric-Manresa i un pressupost d'execució màxim). Aquestes seran preparades per exposar durant el FABA 2022, al mes de maig, de manera que la comunitat pugui escollir quina proposta d'intervenció és prioritària per dur a terme. Amb l'elecció d'una de les propostes, acabarà el paper de l'equip de laboratori. Es calcula una dedicació d'unes 30 hores per persona al llarg dels 3 mesos. Per aquesta tasca els participants rebran una compensació econòmica i simbòlica.

En quant als perfils, no hi ha una titulació o experiència específica, es valorarà la vinculació amb centres d'interès relacionats amb la creació, la transformació i el Centre Històric de Manresa. Es valorarà també la capacitat per a desenvolupar la tasca proposada.

Altres línies de convocatòria
La convocatòria del festival té dues línies més obertes fins al 12 de desembre: projectes artístics per exhibir al FABA 2022 (proposta de qualsevol disciplina artística, escènica o no-escènica) i Talent latent (suport a la creació de menors de 20 anys que volen desenvolupar un projecte).