El Govern enllesteix un decret per regular l'extracció del llentiscle gràcies a una demanda sallentina

Els recol·lectors agafen la planta sense cap permís i sovint abandonen deixalles i fan malbé l'entorn

Pere Bover, propietari forestal de Sallent, davant d'un arbust de llentiscle espoliat a casa seva
Pere Bover, propietari forestal de Sallent, davant d'un arbust de llentiscle espoliat a casa seva | Nia Escolà
Redacció
01 de desembre del 2021
Actualitzat a les 11:44h
A la seva finca de Sallent, el ramader Pere Bover s'hi ha arribat a trobar deu furgonetes plenes de recol·lectors de llentiscle, una planta amb alt valor decoratiu. L'agafen sense permís i, a canvi, els paguen molt poc. En els últims anys la recol·lecció de llentiscle s'ha intensificat i, sovint, abandonen deixalles, fan malbé la planta, camps de cultiu i filats, fet que provoca problemes de convivència. Bover ho ha denunciat diverses vegades als Mossos, però li asseguren que poca cosa poden fer perquè no està regulat. Ara, però, el Govern prepara un decret que entrarà en vigor a finals del 2022. "S'ha de solucionar perquè ara és un problema social i mediambiental", ha explicat la directora general d'Ecosistemes Forestals, Anna Sanitjas.

Passen hores i hores al bosc recollint llentiscle i, a canvi, els paguen menys d'un euro el ram fet amb una cinquantena de tiges. La recol·lecció d'aquesta planta, utilitzada per a la decoració i ara també per farmacèutiques no està regulada i, darrere, hi ha gent que se n'aprofita. Es tracta d'operacions organitzades, ja que conductors de furgonetes reparteixen a primera hora del matí els treballadors irregulars per diverses zones del territori per fer la provisió d'aquestes plantes.

Ja fa més d'una dècada que el llentiscle es recull a Catalunya, però en els últims temps s'ha intensificat i s'ha convertit en un problema. Els recol·lectors fan malbé la planta, camps de cultiu –per on passen amb les furgonetes- i també filats elèctrics. A més, els veïns –que sovint són de masies aïllades- tenen sensació d'inseguretat. Propietaris forestals, ecologistes, ajuntaments i sindicats fa temps que denuncien a la Generalitat aquesta situació i reclamen que s'hi posi remei.

Ara, la Generalitat ha decidit posar fil a l'agulla i ha iniciat els tràmits per elaborar un decret que reguli la seva recol·lecció i aprofitament. La directora general d'Ecosistemes Forestals, Anna Sanitjas, explica que tot just s'ha acabat de redactar la normativa i l'objectiu és que a finals del 2022 es pugui aprovar i implementar.

Una oportunitat per als boscos catalans
L'objectiu del decret és, d'una banda, donar "cobertura legal" a la propietat perquè pugui panificar i executar els aprofitaments de la planta i, de l'altra, professionalitzar el sector. Segons Sanitjas, amb la regulació hi haurà "més transparència i traçabilitat en l'aprofitament d'aquest recurs i en garantirà la sostenibilitat". De fet, Sanitjas veu el llentiscle com una "oportunitat": "Si es fa una poda ben feta hi ha un impacte positiu pel territori" i, a més, es tracta d'una planta "que té un gran potencial en la química verda però ens trobem que a data d'avui no tenim prou informació perquè el seu aprofitament està fora del sistema". El mateix opina el portaveu de la Federació Catalana d'Associacions de Propietaris Forestals (BOSCAT), Just Serra, qui afegeix que és una manera de donar valor als boscos.

Amb la nova regulació es pretén "professionalitzar" el sector i "posar-hi llum", assegura Sanitjas. La idea és que tant els recol·lectors com les persones que el comercialitzen estiguin en un registre d'operadors habilitats amb l'objectiu de garantir la traçabilitat de la planta. Un cop s'aprovi l'ordre, assegura Sanitjas, hi haurà uns criteris tècnics que "garantiran que l'aprofitament es fa de manera correcta i legal amb l'autorització de la propietat". Qui no compleixi les condicions tècniques s'haurà d'acollir a les sancions i normatives que es despleguen de la Llei forestal catalana.