Sant Fruitós instal·la malles de retenció de residus sòlids per evitar que acabin al riu

El sistema retindrà més de 3,5 tones a l'any procedents de la xarxa secundària de clavegueram

Malles instal·lades en col·lectors a Sant Fruitós de Bages
Malles instal·lades en col·lectors a Sant Fruitós de Bages | AjSFB
Redacció
30 de novembre del 2021
Actualitzat el 01 de desembre a les 0:01h
Sant Fruitós de Bages és el primer municipi de la Catalunya Central que ha instal·lat un sistema de retenció de residus per evitar que, en episodis de pluges fortes, escapin de la xarxa de clavegueram i acabin arribant al riu. Fins ara comptaven amb una xarxa secundària que, en cas de pluges intenses, absorbia tot el cabal que la principal no pot recollir. Així s'evitaven sobreeiximents i inundacions a la via pública, però, de retruc, aquest excés de cabdal desembocava al riu sense haver estat filtrat. Ara, una empresa del municipi ha dissenyat unes malles que s'instal·len als sobreeixidors de les xarxes de clavegueram per retenir els residus sòlids que acabarien al riu.

La tecnologia, desenvolupada per l'empresa TecnoConverting, és una xarxa de contenció de residus sòlids que s'instal·larà en diferents punts de col·lectors. L'objectiu final és que, en cas de fortes pluges, els residus no arribin al riu, mentre es permet que l'aigua continuï el seu curs. Les malles són de fàcil instal·lació, assequibles, es poden reutilitzar diverses vegades i compta amb l'aval del Ministeri de Transició Ecològica.

Es preveu que el sistema retingui més de 3,5 tones de residus a l'any. L'Ajuntament, amb el suport d'Aigües de Manresa, ha optat per introduir en diferents punts del municipi aquest sistema per fer un pas endavant en la conservació mediambiental de les aigües. Ja hi ha altres punts de Catalunya i l'Estat que ho han implantat com ara Tarragona, Barcelona, Mollet del Vallès, Lleida, Sabadell, Terrassa, Madrid, València, Sevilla o les Illes Canàries. El sistema s'està exportant també a diverses ciutats de França i Portugal.

Les malles estan fabricades a partir d'un material plàstic d'elevada resistència, una malla trenada en forma de tub de 2 metres de llargada, capaç de suportar una gran quantitat de material sense trencar-se. Habitualment el sistema es pot instal·lar en un sol matí i queda totalment operatiu per funcionar en el primer episodi de pluges.