El Centre Excursionista Montserrat dedicarà tot el 2022 a celebrar el seu centenari

Oferirà un cicle d'audiovisuals i de conferències, entre altres actes, i clorà l'any amb la publicació d'un llibre

Núria Picas participarà al cicle d'audiovisuals del centenari del CEM
Núria Picas participarà al cicle d'audiovisuals del centenari del CEM | Circuit Lied Montseny
Redacció
30 de novembre del 2021
Actualitzat a les 12:15h
El Centre Excursionista Montserrat de Manresa celebrarà el proper any el seu centenari i amb aquest motiu dedicarà tot el 2022 a organitzar diversos actes que culminarà a finals d'any amb la publicació d'un llibre sobre la història de l'entitat excursionista.

El primer dels actes que celebrarà serà a finals de 2021 amb la tradicional exposició de pessebres al vestíbul de la biblioteca del Casino. Aquesta exposició, que porta 46 anys organitzant-se de forma ininterrompuda, es podrà visitar del 3 de desembre al 8 de gener. A l'exposició s'hi podran observar els pessebres que s'han conservat des de 1975, així com una petita explicació d'aquesta activitat, i un mapa gegant de la zona on es realitza.

Durant el primer trimestre de 2022 arribarà un cicle d'audiovisuals sobre diverses temàtiques que han estat representatives del Centre Excursionista Montserrat, com l'alpinisme i les curses de muntanya, a càrrec de Núria Picas; l'alpinisme, a càrrec de Jordi Camprubí i Jordi Pons; l'escalada a càrrec de David Palmada Pelut; l'expedició al Pol Nord, a càrrec de Carles Torra, o l'espeleologia, a càrrec de Josep Pierola i Lluís Roqueta. Tots els actes són en horaris i llocs encara per determinar.

Els actes continuaran amb un petit cicle de conferències que voldrà acostar la història de l'entitat a la ciutat de Manresa. Francesc Roma pronunciarà la conferència L'excursionisme a Catalunya i el Centre Excursionisme Montserrat el dia 7 d'abril. Quim Aloy (historiador), Francesc Vilà (director del Museu Comarcal de Manresa) i Marc Torra (cap de l'arxiu Comarcal del Bages) debatran sobre La importància del CEM per la conservació del patrimoni arqueològic i artístic de Manresa, en data i lloc encara per confirmar

El 10 d'abril, el Centre Excursionista Montserrat celebrarà el Dia del Centre al refugi que gestiona als Rasos de Peguera en un acte reservat als socis de l'entitat, on es commemorarà el naixement de la entitat. L'entitat també té previst celebrar el Dia dels Socis durant el primer trimestre de 2022, en lloc i data concreta encara per determinar. Serà un acte on es reconeixerà la trajectòria i els anys dels socis més veterans de l'entitat, i els diversos presidents i membres de les juntes que han format i han creat el CEM.

Finalment, l'historiador Francesc Roma està treballant amb la configuració d'un llibre per a poder explicar i recollir la història i les fites del Centre Excursionista Montserrat. La data prevista de publicació és a finals del 2022