Recomanacions ètiques a les UCI durant la pandèmia, un treball d'Althaia guardonat

La Fundación Mutual Médica lliura el premi especial Covid-19 Dr. J. Font a la Dra. Olga Rubio, cap clínic del servei de Medicina intensiva d’Althaia

La Dra. Olga Rubio recollint el reconeixement
La Dra. Olga Rubio recollint el reconeixement | Althaia
Redacció
29 de novembre del 2021
Actualitzat a les 15:24h
La Dra. Olga Rubio, cap clínic del servei de Medicina intensiva de la Fundació Althaia, ha estat guardonada per un article publicat a la revista especialitzada Medicina intensiva sota el títol Recomendaciones éticas para la toma de decisiones difíciles en las unidades de cuidados intensivos ante la situación excepcional de crisis por la pandemia por Covid-19: revisión rápida y consenso de expertos. La Dra. Rubio, que és la primera autora de l'article, ha rebut el premi especial Covid-19 Dr. J. Font Mutual Médica 2021. Es tracta d'un guardó de la Fundación Mutual Médica, entitat d'àmbit estatal, que aquest divendres va fer públic el veredicte a Santander.

L'article es va publicar l'abril de l'any 2020, en plena primera onada de la pandèmia de la Covid-19. Va ser un encàrrec de la Sociedad Española de Medicina Intensiva, Crítica y Unidades Coronarias (SEMICYUC) al grup de bioètica de la mateixa societat, del qual aleshores la Dra. Rubio era coordinadora. L'article tracta del deure ètic de planificar durant una pandèmia i de la priorització dels recursos de medicina intensiva en la situació excepcional de crisi, posant l'èmfasi a maximitzar el major benefici per al nombre més gran de persones i sota un criteri ètic de justícia social. Les recomanacions que inclou es van elaborar amb la col·laboració de càtedres de bioètica com la de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya i han estat avalades per 21 societats científiques.

L'article, que explicita uns criteris d'idoneïtat en l'assignació de recursos en una situació d'excepcionalitat i escassetat, és rellevant perquè ha contribuït a donar suport als professionals en la presa de decisions difícils, facilitant criteris col·legiats que permeten compartir la responsabilitat en situacions que impliquen una gran càrrega emocional. 

La Dra. Rubio és metgessa especialista en Medicina Intensiva d'Althaia des de l'any 2005, on actualment desenvolupa la tasca de cap clínic del Servei de Medicina Intensiva. L'any 2007 va entrar a formar part del Comitè d'Ètica Assistencial d'Althaia, del qual actualment n'és la presidenta. L'any 2015 va obtenir el doctorat en Recerca mèdica de la salut per la Universitat Internacional de Catalunya (UIC). Màster en Bioètica i en Gestió sanitària, també és professora associada de la facultat de Medicina de la UIC i ha col·laborat en diferents societats científiques com la Societat Catalana de Bioètica i el grup de bioètica de la SEMICYUC. L'any 2019 va rebre el Premi a l'Excel·lència Professional del Col·legi de Metges de Barcelona (COMB) en la categoria d'Humanitats, cooperació i gestió. Actualment també forma part de diferents comissions del COMB.