L'Herboristeria Sant Miquel, Joieria Tous i Casa Sabaté, reconeguts com a comerços centenaris

L'objectiu de la iniciativa és posar en valor el comerç local de Manresa i la seva singularitat

Representants dels tres comerços centenaris reconeguts
Representants dels tres comerços centenaris reconeguts | AjM
Redacció
27 de novembre del 2021
Actualitzat a les 16:22h
L'Ajuntament de Manresa ha reconegut aquest divendres al matí tres comerços de la ciutat que han arribat als cent anys en actiu: L'Herboristeria Sant Miquel (1919), la Joieria Tous (1920) i la botiga de parament de la llar Casa Sabaté (1921). L'acte s'ha celebrat a la Sala de Columnes de la Casa Consistorial i ha estat conduït per l'alcalde, Marc Aloy, i per la regidora d'Indústria, Comerç i Activitats, Núria Masgrau, que han explicat que la iniciativa té la voluntat de posar en valor el comerç local de Manresa, l'emprenedoria, l'esforç i el servei de qualitat i proximitat que ofereixen. També han fet un agraïment a les tres trajectòries comercials —que formen part del teixit comercial i urbà de la ciutat— subratllant el fet que es tracta de tres negocis familiars.

Els primers en recollir el reconeixement —una rèplica de l'Àliga de Manresa— han estat els responsables de l'Herboristeria Sant Miquel, de 1919, amb representació de tres generacions: l'àvia Antonia Plans Pujol, Montserrat Zurita Plans —una de les filles— i el nét Albert Capdevila Zurita. Per part de Joieria Tous, que aquest 2020 ha celebrat el centenari, ha recollit l'Àliga Alba Tous Oriol, actual presidenta de la companyia, que ha assegurat que el reconeixement els feia “molta il·lusió” i ha recordat que porten amb orgull el nom de Manresa arreu del món. Per últim, han rebut el reconeixement Sebastià Piqué Sabaté i Josep Piqué Serra, pare i fill, de Casa Sabaté, establiment de parament de la llar que aquest 2021 celebra 100 anys de vida. Josep Piqué ha agraït també la celebració de l 'acte i ha fet una reivindicació del petit comerç de cada dia, que dona vida a la ciutat, i pel qual ha demanat suport perquè és fruit de molt d'esforç i sacrifici.

La proposta d'homenatjar als comerços centenaris de la ciutat es va començar a gestar en el primer tram de l'actual mandat, el 2019, però la Covid va impedir la celebració del primer acte. Amb la pandèmia més estabilitzada, l'Ajuntament de Manresa ha decidit programar la primera recepció als establiments que han complert 100 anys d'ofici des del 2019: l'Herboristeria Sant Miquel (1919), la Joieria Tous (1920) i la botiga de parament de la llar Casa Sabaté (1921).