Cossetània publica «Viatge per la Catalunya ignasiana», de Josep Alert i Puig

El llibre ressegueix espais com les restes de l'antiga església romànica de Montserrat, la Seu de Manresa o les esglésies gòtiques de Barcelona

Josep Alert és l'autor de «Viatge per la Catalunya ignasiana»
Josep Alert és l'autor de «Viatge per la Catalunya ignasiana» | Arxiu particular
Redacció
26 de novembre del 2021
Actualitzat a la 13:11h
L'Ajuntament de Manresa, en el marc del projecte Manresa 2022 per celebrar els 500 anys de l'arribada de Sant Ignasi de Loiola a la ciutat, publica amb Cossetània Edicions, Viatge per la Catalunya ignasiana, de Josep Alert i Puig. El llibre ressegueix espais com les restes de l'antiga església romànica de Montserrat, la Seu de Manresa o les esglésies gòtiques de Barcelona. 

Després de ser ferit greument durant el setge de Pamplona, l'any 1522, Íñigo López de Loiola (1491-1556) decidí canviar de vida. Vestit com un captaire, el futur fundador de la Companyia de Jesús va travessar Catalunya d'oest a est, amb el propòsit d'embarcar des de Barcelona per pelegrinar cap a Jerusalem passant per Roma. El llibre proposa seguir el rastre de les petjades d'Ignasi en tres escenaris que van resultar decisius en aquest procés de transformació personal —Montserrat, Manresa i Barcelona —, que encara ara conserven viu el record de la presència del pelegrí. A Montserrat resseguirem els espais existents en el moment de la seva visita: les restes de l'antiga església romànica, el claustre gòtic i les mostres d'escultura renaixentista.

Les petjades d'Ignasi de Loiola a Montserrat, Manresa i Barcelona
A Manresa descobrirem la ciutat tardogòtica que Íñigo trepitjà, amb espais de culte com la Seu i Sant Domènec, algunes cases senyorials i el conjunt barroc de la Cova, que simbolitza el vincle amb la ciutat. Finalment, descobrirem la Barcelona coetània d'Íñigo, plena de convents, esglésies gòtiques i cases nobiliàries, en una ciutat de mercaders.

Aquesta guia identifica les principals localitzacions que, en aquests tres indrets determinants, testimonien la memòria d'Ignasi de Loiola. No proposa un itinerari, sinó que aporta informació sobre cada lloc, i deixa que sigui el mateix viatjant qui construeixi la seva ruta a cada indret, a partir de la pròpia tria personal.