La DO Pla de Bages convoca el premi Viu la Pedra Seca

En el marc de la setmana de la Pedra Seca dels Països Catalans, la DO torna a obrir la convocatòria

Camí ramader del Pla de l'Oliva realitzada per Josep Solsona, Premi Pedra Seca
Camí ramader del Pla de l'Oliva realitzada per Josep Solsona, Premi Pedra Seca | DO Pla de Bages
Redacció
26 de novembre del 2021
Actualitzat a les 12:31h
En el marc de la 2a setmana de la Pedra Seca dels Països Catalans, el Consell Regulador de la Denominació d'Origen Pla de Bages torna a convocar una nova edició dels Premis Viu la Pedra Seca.

Com a territori testimoni del rellevant passat vitícola que visqué, amb un patrimoni en pedra seca, i posant relleu en les 6.500 barraques de vinya documentades fins ara, al pertànyer a la comarca catalana amb més patrimoni de la de pedra seca en nombre de barraques i murs, la DO Pla de Bages pren la responsabilitat de vetllar per la seva conservació.

A finals de l'any 2018 l'art de la pedra seca entra a formar part de la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial per la UNESCO. Es tracta d'una arquitectura sempre integrada en l'entorn, i que en algunes zones s'ha practicat amb tanta profusió que ha contribuït decisivament a la configuració del paisatge local.

Segons dades recollides per l'Observatori del Paisatge, a Catalunya hi ha uns 30.000 elements que responen a aquestes característiques: marges, llogarets, pous de glaç, forns de calç, etc.. La zona que ocupa la DO Pla de Bages és on es localitza la major densitat d'aquestes construccions, en gran part fruït del seu passat vitícola durant el s.XIX.

Des de fa 25 anys que se celebra el Concurs de Rehabilitació de barraques de vinya i altres construccions de pedra seca al Bages, en la que aquesta en serà la seva 10a edició. Gràcies a totes aquestes edicions s'han pogut recuperar nombroses construccions en pedra seca que ajuden a mantenir el territori viu d'aquestes edificacions i murs tant singulars del nostre paisatge.

En aquesta edició es compta amb el suport d'entitats del territori relacionades amb la història i el patrimoni de la pedra seca com el Centre d'Estudis del Bages, el Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central, i el Centre d'Interpretació de la Pedra Seca de Torrebesses.

El Premi Viu la Pedra Seca, te com a objectiu la rehabilitació, conservació de les barraques de vinya i altres construccions de pedra seca així com la posada en valor a partir de la promoció, l'estudi, la investigació, la recerca i l'educació vinculada al patrimoni vitícola de la pedra seca, principalment en l'àmbit de la DO Pla de Bages.

S'estableixen dues categories de premis: pedra seca, basat en la rehabilitació de barraques i altre patrimoni vitivinícola i pedra viva, orientat a la recerca, projecció i posada en valor del patrimoni de la pedra seca.

La categoria pedra seca fa referència a les barraques de vinya, tines, marges i murs… construïdes totalment amb la tècnica de pedra seca, és a dir, la col·locació de pedres sense cap material d'unió o amb el material que en aquell temps s'emprava. Per presentar-s'hi cal afegir a la inscripció fotografies d'abans de la restauració. Els participants podran participar amb més d'una construcció.

En la temàtica pedra viva es volen posar en valor els treballs referents a la investigació, treballs de recerca, projectes final de carrera, educació, iniciatives, obres i accions de promoció i difusió, etc. relacionats amb el patrimoni vitivinícola de la pedra seca. Les valoracions del jurat es faran segons la rellevància de la investigació, estudi o projecte, l'esforç per a la consecució del projecte, l'efecte en la difusió del patrimoni de la pedra seca en el territori i la seva projecció de futur.

Hi haurà dos premiats per categoria. Els premis pedra seca a la rehabilitació seran de 700 i 400 euros respectivament i els pedra viva a la recerca, projecció i posada en valor seran de 400 i 200 euros.

El jurat el conformen experts en construccions de pedra seca i persones relacionades amb el sector vitícola del Bages.

Per a participar-hi cal presentar les propostes abans del 21 de juny de 2022 al Consell Regulador de la DO Pla de Bages. El lliurament dels premis es farà a primers d'octubre. Les bases i informació de la convocatòria es poden trobar en aquest enllaç www.dopladebages.com.

El camí ramader d'Avinyó i el vi de tina de Mas Arbosset, els premiats en l'anterior edició
Els guardonats en l'edició 2020 van ser, per la categoria pedra seca, el 1er premi va ser pel camí ramader del Pla de l'Oliva realitzada per Josep Solsona i Vaqué. En aquesta obra de rehabilitació del camí de la transhumància al seu pas per Avinyó, el jurat va valorar la important i continuada tasca de rehabilitació al llarg de nou anys protagonitzada per Josep Solsona. El segon premi va ser per la barraca de vinya de la Fumera rehabilitada per Jordi Falip Sabartés al terme municipal de Navàs.

Pel que fa a la categoria Pedra Viva, el primer premi va ser pel projecte Mas Arboset. La recuperació del vi de tina de Miquel Palau, enòleg del celler Abadal. En aquest es va valorar la globalitat del projecte, vinculada a la recuperació dels elements patrimonials en pedra seca i altres lligats a la viticultura, així com al propi treball de recuperació i experimentació vitivinícola, essent-ne resultant el vi Abadal Arbosset, recentment presentat. Les característiques del projecte valoritzen els elements patrimonials com a eines útils pel present i també com a eina de difusió de la tradició del món del vi al Bages en visió de futur.

El segon premi de la modalitat Pedra Viva, va ser per al "Mòdul de Restauració i reconstrucció de marges de pedra seca, incorporat en la Formació de Polivalència en el peonatge agrari" presentat per Caritas Arxiprestal de Manresa. En aquesta categoria també va rebre una menció especial l'Itinerari de la "La Solana dels Condals”, presentat per l'empresa Condals Group.