La contracció de la indústria situa la caiguda del Valor Afegit Brut de la Catalunya Central el 2020 en un 11%

L'Anuari Econòmic Comarcal 2021 de BBVA, destaca que aquesta forta davallada trenca la tendència de recuperació encetada la segona meitat del 2013 i consolidada entre 2014.

La indústria ha sofert una important caiguda a la Catalunya Central
La indústria ha sofert una important caiguda a la Catalunya Central | Esther Romagosa
Redacció
23 de novembre del 2021
Actualitzat a les 15:06h
L'Anuari Econòmic Comarcal 2021 de BBVA, que estima i analitza la distribució territorial del creixement català, destaca una davallada del Valor Afegit Brut (VAB) el 2020 a Catalunya del -11,3%, lluny del 2,1% assolit el 2019. Aquesta forta contracció, trenca la tendència de recuperació encetada la segona meitat del 2013 i consolidada entre 2014. 

L'anuari, presentat aquest dimarts pel catedràtic emèrit de la UAB i director de l'estudi, Josep Oliver, i el director de Zona de BBVA a la Catalunya Central, Robert Figuera, conclou que, en el decurs del 2020, la davallada del VAB a Catalunya reflecteix descensos destacats en tots els components de la demanda i les principals branques de l'oferta. En particular, pel que fa a les Comarques Centrals, la forta contracció del sector industrial (-11,8%) i la caiguda dels serveis (-10,6%), es tradueixen en un VAB agregat a la zona del -11%. 

Des de la dinàmica sectorial a Catalunya, el 2020 mostra contracció en tots els àmbits. El VAB terciari es va reduir d'un -11,7%, afectat principalment per la forta contracció dels serveis personals (-18,8%). L'industrial va davallar d'un -9,0%, amb caigudes a gairebé totes les branques. La construcció es va reduir d'un -15,4%. Finalment, el primari també va mostrar una evolució negativa (-2,6%) per un important descens en la branca agrícola, mentre la ramaderia es va mantenir. 

Territorialment, els resultats del 2020 destaquen a les Terres de l'Ebre com la zona de menor caiguda del país (-8,7%), recollint la menor caiguda industrial i de serveis. A les Terres de l'Ebre segueix el Pla de Lleida (-9,9%), on tot i la caiguda dels serveis per sobre la mitjana catalana, la indústria ha mostrat un retrocés més contingut. A continuació, i en línia amb la mitjana catalana, apareixen les Comarques Centrals (-11,0%) i l'Àrea Metropolitana de Barcelona (-11,1%), amb un terciari que recula lleument per sota la mitjana de Catalunya. Amb reduccions superiors, segueixen el Camp de Tarragona (-12,6%), l'Eix Gironí (-13,0%) i les Comarques de Muntanya (-13,4%). 

La caiguda del VAB el 2020 a les Comarques Centrals, a l'entorn del conjunt de Catalunya
La crisi de la Covid-19 a les Comarques Centrals va tenir efectes notables no solament sobre els serveis, sinó també sobre el teixit industrial. D'aquesta manera, el VAB agregat va caure d'un -11%, entorn del -11,3% mig català. Atès el pes de la indústria en el VAB d'aquestes comarques, la seva caiguda (-11,8%) va tenir particular importància, tot i que el to general el va definir la contracció del VAB dels serveis (-10,6%). A aquestes pèrdues cal sumar-hi les de la construcció (-14,9%), mentre el primari cresqué molt lleument (0,5%). 

Els resultats dels serveis foren la combinació de caigudes elevades en els serveis privats (-14,4%) i augments en el VAB dels col·lectius (3,5%). Les pèrdues dels primers s'expliquen, en particular, per les d'aquelles branques més directament afectades per la Covid-19 i per les mesures adoptades per contenir la seva expansió: els serveis personals. Per aquest conjunt de branques, la caiguda del VAB superà llargament la mitjana, contraient-se d'un molt elevat -17,1%; a aquests sectors cal sumar-hi la davallada de la resta del terciari privat (del -8,5%). 

La forta pèrdua del VAB industrial a les Comarques Centrals (del -11,8%) expressa la de les produccions manufactureres (-12,2%), a les que també s'hi van sumar les d'energia, residus, aigua i gas (-7,8%). A les manufactures, totes les principals branques varen presentar retrocessos en VAB; en particular, destaquen pel seu pes en la generació de l'activitat manufacturera les indústries alimentàries (més del 23% del VAB industrial), que caigueren per sobre del -7%. 

La caiguda del VAB de la construcció expressà la forta davallada de l'edificació residencial (-13,2%), amb un total de 586 habitatges iniciats, un pèl per sobre els 538 del 2019. Del seu costat, les transaccions d'habitatge lliure a Manresa es van reduir d'un -32,5% i a Igualada d'un -21,2%. També varen reflectir la duresa de la situació les reduccions d'obra pública, preparació de terrenys i instal·lacions i acabats. 

Finalment, el moderat avenç del primari a les Comarques Centrals el 2020 recollí l'augment de l'agricultura (d'un 1,1%), empentada pels cereals (avenç del 28,5%), tot i la davallada de les plantes farratgeres (-0,4%); del seu costat, la ramaderia mostrà un lleu increment d'un 0,5%, per l'evolució del porquí (2,6%), boví (-12,9%) i aviram (3,2%). 
 

Anuari Econòmic Comarcal de BBVA 2021 by La muntanya russa on Scribd