El Centre Ocupacional d'Ampans arriba a Sant Vicenç de Castellet

L'entitat està desplegant l'acostament d'aquest servei als llocs de residència de les persones que acompanya

No centre ocupacional d'Ampans a Sant Vicenç de Castellet
No centre ocupacional d'Ampans a Sant Vicenç de Castellet | Ampans
Redacció
23 de novembre del 2021
Actualitzat a les 11:49h
Sant Vicenç de Castellet ha incorporat aquest octubre un nou servei social al municipi de la mà de la Fundació Ampans. Es tracta del servei de centre ocupacional, a través del qual, l'entitat acompanya persones adultes en situació de discapacitat intel·lectual, fomentant el seu paper actiu dins la societat, la relació amb l'entorn i l'autonomia personal.

L'entitat està desplegant aquest servei a tota la comarca amb l'objectiu d'acostar-se als municipis d'origen de les persones usuàries i així facilitar tant l'accés al servei com la participació en els entorns que són més coneguts i propers a les persones ateses. D'aquesta manera, Sant Vicenç s'afegeix a la llista de municipis que ja compten amb aquest servei d'Ampans, juntament amb Santpedor, Manresa, Súria, Sant Salvador de Guardiola, Sant Joan de Vilatorrada, Sallent i Sant Fruitós de Bages. 

El nou centre ocupacional ocupa l'espai d'un antic taller de ceràmica, de 360 m2 entre interior i un pati exterior, ubicat al carrer Soler i Puigdollers de Sant Vicenç de Castellet. Podrà acollir fins a 30 persones i portarà el nom d'Encaix perquè una de les moltes activitats que fomentarà serà la del taller de trencadís amb ceràmica. Aquesta serà l'activitat que donarà identitat a aquest servei, seguint un vincle amb la tradició del treball de la pedra i la ceràmica originària de la zona del Bages Sud. El centre completarà un ampli ventall d'activitats destinades a fomentar l'autonomia personal, la participació social i les capacitats de les persones.

Més de 30 anys de centre ocupacional d'Ampans
El centre ocupacional d'Ampans té una trajectòria de més de 30 anys. El 2010 va començar el desplegament del servei a tota la comarca ja que fins aleshores havia tingut una sola ubicació a la finca de Santa Maria de Comabella, a Santpedor. Des de llavors l'entitat ha fet una aposta decidida per descentralitzar el servei i acostar-lo als llocs de residència de les persones per tal d'afavorir la creació de vincles naturals amb l'entorn social de les persones ateses, afavorint la seva participació i relació amb les entitats, associacions i actius dels seus propis municipis i entorns, i avançant cap a pobles i ciutats més inclusives i amables amb la diversitat. Actualment prop de 400 persones són ateses i participen en els diferents centres ocupacionals d'Ampans desplegats al Bages, cadascun amb identitat pròpia i amb activitats significatives i de relleu.

 Avaluat per la UAB
Aquest nou model d'atenció del servei ocupacional basat en la inclusió i l'apoderament de la persona, ha estat avaluat en un estudi realitzat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) que n'avala la metodologia i els resultats obtinguts. Un dels factors que treballa aquest servei, és l' obertura a la ciutadania i el treball en xarxa amb altres entitats i serveis del municipi, amb la voluntat de contribuir i afavorir al màxim la plena inclusió. Per això és clau el paper dels ajuntaments i entitats del municipi. L'Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet, a través de la seva alcaldessa Adriana Delgado, ha mostrat la seva satisfacció per l'obertura d'aquest servei, el primer que Ampans posa en marxa al municipi. "Estem molt contents que Ampans obri aquest centre a Sant Vicenç de Castellet i es doni l'oportunitat a les persones de reforçar la seva inclusió social. I a més, fent-ho al municipi, esperant concretar col·laboracions entre el mateix centre, l'Ajuntament i les entitats locals", diu l'alcaldessa.

Al Centre Ocupacional de Sant Vicenç de Castellet, les disset primeres persones que atén són veïnes del poble i dels municipis propers com Monistrol de Montserrat, Castellbell i el Vilar, Castellgalí, i el Pont de Vilomara i Rocafort, que ara tenen el servei més a prop de casa.