La UPC vol convertir la Fàbrica Nova en un campus «de quarta generació» amb més de 3.000 persones

La primera fase dels treballs té un cost de 41 milions d'euros i podria ser realitat l'any 2026

Signatura de l'acord entre l'Ajuntament de Manresa i la UPC
Signatura de l'acord entre l'Ajuntament de Manresa i la UPC | Nia Escolà
Redacció
22 de novembre del 2021
Actualitzat a les 19:35h
La Fàbrica Nova de Manresa va ser el complex industrial més important de la ciutat, i un dels més rellevants de tot Europa. En el seu moment més àlgid, va arribar a ocupar 3.000 persones del sector tèxtil, la majoria dones. L'any 1989 va tancar portes i, des de llavors, són molts els projectes que s'hi han plantejat sense èxit. Ara, un acord entre la UPC i l'Ajuntament de Manresa convertirà la Fàbrica Nova en un campus de "quarta generació", obert a la ciutadania, i esdevindrà un pol d'activitat tecnològica i de recerca. La primera fase té un cost de 41 milions d'euros i, si s'aconsegueixen les línies d'ajuts Next Generation, pot ser realitat a partir del 2026. "És un projecte imparable", ha subratllat el director de la UPC Manresa, Pere Palà.

"Cada any hi ha una sagnia de 100 estudiants que marxen a l'àrea metropolitana i molts ja no tornen, només una mitja dotzena, la resta queden atrapats a l'àrea metropolitana", ha explicat el director de la UPC Manresa, Pere Palà. Precisament retenir el talent local és un dels objectius que perseguirà el nou campus que la Universitat Politècnica de Catalunya vol construir a la Fàbrica Nova de Manresa. "Un projecte capaç d'irradiar activitat a tot el seu entorn", ha destacat l'alcalde, Marc Aloy.

El nou campus estarà ubicat en una superfície de 65.000 metres quadrats, situats en una zona cèntrica de la ciutat, i reunirà l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa –que es traslladarà de les Bases de Manresa a la Fàbrica Nova-, Formació Continua, centre d'educació post obligatòria, i el Techlab, entre d'altres serveis. De fet, la iniciativa també compta amb la participació del Centre de Formació Pràctica, i aliances amb la Cambra de Comerç de Manresa, les patronals PIMEC, Unió Patronal Metal·lúrgica i associacions d'empresaris del territori.

El pressupost previst per a la primera fase és d'uns 41 milions d'euros, xifra que inclou l'adquisició del sòl i edificis (12,3 milions d'euros), ja aprovat per part de l'Ajuntament; la rehabilitació de la nau de la Fàbrica Nova i la construcció d'obra nova. Segons el director de l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa, Pere Palà, si s'aconsegueixen les línies d'ajuts Next Generation, el projecte podria ser realitat a partir del 2026.

Les dones, protagonistes del passat i del futur
La majoria de les 3.000 persones que van treballar a la Fàbrica Nova durant l'època de la seva màxima esplendor eren dones. De fet, elles van ser les protagonistes de la primera gran vaga en l'època franquista. "Desenvolupaven tasques de baix valor afegit. Ara volem que les dones també siguin protagonistes, però en el camp de l'economia del coneixement", ha subratllat Palà. I la visió feminista també serà present en el futur campus en altres aspectes com, per exemple, el disseny dels espais o l'arquitectura.

L'acte de presentació del projecte s'ha fet aquest dilluns a la tarda en un acte obert a la ciutadania, que ha comptat amb persones de l'àmbit econòmic, empresarial i polític de la ciutat. A l'acte també hi han estat presents els últims tres alcaldes de la ciutat: Jordi Valls, Josep Camprubí i Valentí Junyent.