El programa #Invulnerables revisa la vista a 31 infants de Manresa

Un total de 170 nens i nenes de tot el país van ser visitats pel servei d'oftalmologia de l'Hospital Clínic de Barcelona

Revisió oftalmològica a una nena en el marc del programa #Invulneracles
Revisió oftalmològica a una nena en el marc del programa #Invulneracles | CaixaProinfància
Redacció
21 de novembre del 2021
Actualitzat a les 15:49h
Al llarg de tot el matí de dissabte, i coincidint amb el Dia Mundial de la Infància, l'equip d'oftalmologia de l'Hospital Clínic de Barcelona va dur a terme de forma voluntària, revisions oftalmològiques a més de 170 nens i nenes beneficiaris del programa #Invulnerables de CaixaProinfància, provinents de Lleida (38), Manresa (31), Ripoll – Sant Joan de les Abadesses (16), Manlleu (55) i Figueres (31). Per a molts d'ells va ser la primera vegada que assistien a una revisió mèdica dels seus ulls. 

La jornada s'emmarca en la campanya #Invulnerables amb visió impulsada per pel programa #Invulnerables de Sor Lucia Caram, la Fundació "la Caixa" i Natural Òptics Group, amb el suport del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, que facilita les aliances arreu de Catalunya amb centres sanitaris públics i privats.

#Invulnerables amb visió va néixer l'any 2018 amb l'objectiu de vetllar per la salut visual dels nens com a un pas indispensable per garantir el seu benestar integral i el suport fonamental per al seu desenvolupament cognitiu. Des de llavors, s'han realitzat set jornades de revisions oftalmològiques a diferents centres de referència de Catalunya, comptant amb la suma de voluntats públiques i privades. Després d'un any d'aturada a causa de la pandèmia, la campanya ha tornat amb força, i es preveuen accions similars al llarg de la resta del curs.

La jornada d'aquest dissabte a l'Hospital Clínic va comptar amb l'equip del Dr. Bernardo Sánchez, cap del servei d'oftalmologia, conformat per sis oftalmòlegs, tres optometristes i personal administratiu. Natural Optics Group ha aportat un equip de professionals que després de la revisió han ofert ulleres als menors que les necessiten, i que ells mateixos han escollit. Es van detectar problemes de visió en un 40% dels nens visitats i un 33% van necessitar ulleres.

La Fundació del Convent de Santa Clara i l'Espai Francesc d'Assís, col·laboradors del programa #Invulnerables, també participen en l'esdeveniment posant a disposició 15 voluntaris que organitzen i acompanyen als menors i els seus pares.

L'Acadèmia Americana d'Oftalmologia afirma que els problemes visuals afecten a un de cada quatre nens en edat escolar i que un 25% de la població estudiantil és susceptible de tenir problemes no detectats com la miopia, hipermetropia, astigmatisme o ull gandul. 

Programa #Invulnerables
El programa #Invulnerables és una iniciativa contra la pobresa infantil impulsada per Sor Lucía Caram i la Fundació "la Caixa", a través de CaixaProinfància. El programa treballa per trencar el cercle de la pobresa hereditària fomentant la igualtat d'oportunitats a través de la col·laboració público-privada. Actualment es desenvolupa a 13 municipis, que formen 15 xarxes de treball de la ma de les administracions locals i de 40 entitats socials. El programa es troba present allà on els indicadors de la Generalitat marquen on la pobresa infantil té més impacte: Manresa, Manlleu, Tarragona, El Vendrell, Tortosa, Lleida (barris de la Mariola, Secà de Sant Pere, Balafia i Pardinyes), Girona, Salt, Figueres, Lloret de Mar, Banyoles i Ripoll – Sant Joan de les Abadesses.

Des que el programa es va posar en marxa fa quatre anys, s'han atès gairebé 1.411 famílies i un total de 2.596 infants.