Pimec Catalunya Central encoratja les pimes a innovar per créixer

Xavier Ferràs creu que els fons europeus han de desplegar-se perquè tota Europa avanci cap al model industrial 4.0

Esteve Pintó durant l'acte de Pimec Catalunya Central
Esteve Pintó durant l'acte de Pimec Catalunya Central | Pimec
Redacció
19 de novembre del 2021
Actualitzat a les 16:39h
Pimec Catalunya Central ha encoratjat aquest divendres les pimes a innovar per créixer, ser més resilients, més competitives i més fortes enfront de les crisis, com la derivada dels efectes de la Covid-19. En el marc d'un acte sota el títol La innovació a les pimes: factor clau enfront de les crisis, celebrat al Palau Firal de Manresa, el president de Pimec al territori, Esteve Pintó, ha destacat que la pandèmia ha posat de manifest que "les empreses que inverteixen en innovació tendeixen a adaptar-se millor a les situacions de canvi, sovint, gràcies a la seva avançada digitalització".

En la seva intervenció, Xavier Ferràs, professor titular d'Operacions, Innovació i Data Sciences a ESADE, ha explicat que el món està involucrat en una hipercompetició tecnològica, esperonada per la nova guerra freda entre la Xina i els Estats Units, i ha assegurat que la pandèmia ens ha situat en un escenari de digitalització accelerada. Per això, ha posat de manifest que "la ciència, la tecnologia i la innovació es situen actualment al centre de l'economia i de la societat", fet pel qual considera que Europa ha de trobar el seu lloc al món en aquest nou context. D'altra banda, ha dit que "el model industrial 4.0, nascut a Alemanya, és encara un dels millors del món" i, en aquest sentit, ha defensat que els fons europeus han de desplegar-se perquè tota Europa avanci cap a aquest model. Per això, ha encoratjat les empreses a ser capaces de diferenciar-se i de competir en valor afegit amb una perspectiva estratègica, dotant-se d'una cartera de projectes, creant equips d'innovació i fent servir com a palanca els recursos externs de l'ecosistema d'innovació.

A continuació, Andreu Bru, director del departament de Tecnologia i Innovació de Pimec ha parlat dels ajuts a la digitalització dels fons europeus Next Generation EU, tot anunciant que el pròxim dijous el govern espanyol presentarà el programa Kit digital a la Fira de Barcelona: "Es tracta d'un ajut econòmic per a la digitalització bàsica de les microempreses, petites empreses i els negocis dels autònoms, amb una dotació de 3.067 milions d'euros. L'execució d'aquest programa es farà entre els anys 2022 i 2023 i facilitarà, a través de bons digitals, el bescanvi per paquets digitals".

L'acte, moderat pel director del diari Regió7, Marc Marcè, ha comptat amb una taula d'experiències amb les participacions dels empresaris Francisco Ortiz d'INSERM, Joan Casanovas de LEANCAT SCCL, i Toni Massanés de la Fundació Alícia.