El Manifest Commemoratiu dels Drets dels Infants de Manresa reivindica l'esbarjo

Alumant de 4t de l'escola Serra i Hunter ha escenificat el manifest a través d’una coreografia de percussió corporal

Coreografia de l'alumnat de l'escola Serra i Hunter amb motiu del Drets dels Infants
Coreografia de l'alumnat de l'escola Serra i Hunter amb motiu del Drets dels Infants | AjM
Redacció
19 de novembre del 2021
Actualitzat a les 15:46h
El Manifest Commemoratiu dels Drets dels Infants, llegit aquest divendres al matí al saló de sessions de l'Ajuntament de Manresa, ha posat el focus en el dret dels infants al descans, al lleure, al joc i en la participació en les activitats culturals artístiques, i ha subratllat la importància de l'art com a eina d'expressió i creativitat.

L'acte institucional ha comptat amb la participació d'una cinquantena de nens, nenes i mestres de 4t de l'escola Serra i Hunter, amb l'assistència de l'alcalde de Manresa, Marc Aloy, la regidora d'Infància, Joventut i Gent Gran, Rosa M. Ortega; i la consellera d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, Tània Verge

La regidora d'Infància, Joventut i Gent Gran, Rosa Ortega, ha iniciat les intervencions institucionals mostrant la satisfacció de poder celebrar aquesta diada i "poder reivindicar els vostres drets, als quals tenim el deure de donar resposta, vetllant perquè tingueu estones i llocs adequats per gaudir". Ortega ha finalitzat la seva intervenció llegint el poema El pallasso, de l'escriptora Joana Raspall

Tot seguit, l'animador Manel Justícia ha conduït la lectura del Manifest que ha anat a càrrec dels alumnes Izan Aguilar Bautista, Tasmin Edghmoumi El Araibi i Iker Garcia Caballoll, en representació de l'alumnat.

El manifest d'aquesta edició ha reivindicat que l'estona d'esbarjo dels infants "és molt més que un espai de temps on ens distraiem o descansem. Aquesta estona, també ens ajuda a millorar la nostra manera de fer o de comportar-nos amb els altres" i ha assegurat que "l'esbarjo ens ajuda a desenvolupar la imaginació i la creativitat. L'hora del pati és necessària per relaxar la nostra ment i poder reforçar tot el que hem après".

Els representants de l'alumnat han defensat que "l'art i la cultura són molt importants perquè a través de la nostra participació en aquestes activitats podem aprendre d'una forma diferent. Per això ens agradaria que hi hagués més espais per a poder participar activament, o com a espectadors, en la vida cultural de la nostra comunitat. Uns espais pensats per als nens i les nenes on poguéssim deixar volar la nostra imaginació i on també ens integréssim a la vida cultural de la nostra ciutat".

Aloy: "Teniu dret a divertir-vos i somiar en un món millor"
L'alcalde de Manresa ha agraït les paraules expressades al manifest i ha manifestat que "teniu tota la raó, tots els infants hauríeu de poder jugar, dibuixar, pintar, divertir-vos i somiar un món millor". Aloy ha afegit que "anotem les vostres reivindicacions i ens comprometem a continuar treballant intensament per millorar els parcs infantils i perquè trobeu llocs on desenvolupar-vos culturalment i fer volar la imaginació". Per acabar, l'alcalde ha recordat que "teniu molta sort de viure a Manresa, a Catalunya, a Europa, perquè afortunadament tenim més recursos a l'abast. Per això, s'ha de treballar perquè tots els infants del món també tinguin els mateixos drets".

Finalment, la consellera d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat ha recordat als infants que "teniu tot el dret a ser escoltats i expressar-vos lliurement, com heu fet en aquest acte" i ha subratllat la importància del "dret a la igualtat, d'homes i dones, de nens i nenes". En aquest sentit, Tània Verge els ha recordat que "ningú us ha de dir a què heu de jugar al pati, ni quin treball heu de fer quan sigueu més grans pel fet de ser dones o homes".

Per acabar, s'ha representat una coreografia de percussió corporal, que prèviament havia estat assajant a l'aula. Amb aquesta proposta s'ha volgut posar l'accent en la importància de l'art com a eina d'expressió i creativitat, així com els efectes positius que la pràctica d'algun tipus de disciplina artística té en els infants.

Aquest any s'ha convidat a les diverses escoles de primària de la ciutat a participar de la creació d'una coreografia de percussió corporal. Aquesta coreografia creada per l'artista Lu Arroyo s'ha fet arribar en forma de vídeo a les escoles participants. La cançó escollida per acompanyar la coreografia ha estat La Llum que portes dins Manresa, creada pel grup Gossos.

En acabar l'acte al saló de sessions, els infants han continuat la festa a la plaça Major, on han pogut ballar, jugar i divertir-se, dinamitzats per Manel Justícia.

11a Setmana dels Drets dels Infants
L'acte institucional al saló de sessions forma part de la programació de l'11a Setmana dels Drets dels infants, que se celebra cada any entorn del 20 de novembre, Dia Internacional dels Drets dels Infants. La programació a Manresa està farcida d'activitats que en aquesta edició estan dedicades a l'article 31 de la Convenció sobre els Drets de l'Infant adoptada de l'ONU. 

En aquest article, els estats membres reconeixen el dret de l'infant al descans i a l'esplai, a lliurar-se al joc i a les activitats d'esbarjo adequades a la seva edat, i a participar lliurement en la vida cultural i les arts, respectar i promoure el dret de l'infant a participar plenament en la vida cultural i artística i afavorir oportunitats de participació en activitats culturals, artístiques, recreatives i d'esplai.