Sant Vicenç finalitza les obres de l'ermita, la casa de l'ermità i la torre de Castellet

L'Ajuntament ja treballa en la museïtzació de l'espai i l'arranjament del talús que va caure a conseqüència del temporal Glòria

Visita a les obres de millor de Castellet a Sant Vicenç
Visita a les obres de millor de Castellet a Sant Vicenç | AjSVC
Redacció
16 de novembre del 2021
Actualitzat a les 16:43h
L'Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet ha acabat aquest mes de novembre una part important de les obres de rehabilitació del conjunt històric i monumental de Castellet. El consistori ha finalitzat els treballs corresponents a les fases 2, 3 i 6 que han permès actuar a l'ermita, a la casa de l'ermità i a la torre, respectivament.

L'alcaldessa de Sant Vicenç de Castellet, Adriana Delgado, ha explicat aquest matí, en el marc de la visita d'obres, que "els treballs han acabat abans del previst, fet que ens permet començar a planificar les properes fases" en una actuació esperada "perquè tenim tot aquest entorn tancat al públic des de pràcticament cinc anys".

Treballs simultanis
Les obres s'han fet de manera simultània des de març amb l'objectiu d'avançar la rehabilitació de tot el conjunt històric. La rehabilitació de l'ermita i els estudis arqueològics i històrics del temple han tingut un cost de 261.000 euros i han comptat amb el finançament de l'Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet i amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

En paral·lel, s'ha treballat la reforma de la casa de l'ermità i l'arranjament de la torre, que es convertirà amb un mirador obert al públic des d'on s'observa una vista privilegiada de l'entorn del municipi i de la muntanya de Montserrat. Aquestes dues actuacions han tingut un cost de 354.000 euros i, en aquest cas, han comptat amb el finançament dels fons europeus FEDER, gestionats a través del Consell Comarcal del Bages, i de la Diputació de Barcelona.
 
Més actuacions
L'Ajuntament ja treballa en el projecte de museïtzació a l'espai de la casa de l'ermità que girarà al voltant del conjunt monumental, del Geoparc de la Catalunya Central i dels Castells de Frontera de l'eix del Llobregat i el Cardener. El regidor de Cultura de l'Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet, Jordi Palma, ha assegurat que "la voluntat és obrir al públic la torre, el museu i l'ermita a finals de l'any vinent" un cop completades les tasques de seguretat i accessibilitat pendents. La rehabilitació del conjunt històric i patrimonial de Castellet continua amb la redacció del projecte de la zona arqueològica del Castell, que es correspon amb la fase 4, amb la voluntat d'identificar i posar en valor les restes arqueològiques de l'antiga construcció medieval situada a la banda septentrional del turó de Castellet. En paral·lel, el consistori també arranjarà el talús que va caure a conseqüència del temporal Glòria.

El Pla director de rehabilitació integral de tot el conjunt històric també preveu actuacions per recuperar el perímetre del recinte exterior del castell, reconstruir els petits murs a l'entorn de Castellet, rehabilitar el pati que hi ha entre la casa de l'ermità i la torre i urbanitzar els camins d'accés a tot el conjunt històric.