Manresa serà la primera parada de la gira del vi novell per Catalunya

Una wine truck s'instal·larà aquest dissabte a la Plaça Sant Domènec per donar a conèixer els vins novells catalans del 2021

Presentació de la gira del vi novell
Presentació de la gira del vi novell | Vi novell
Redacció
10 de novembre del 2021
Actualitzat a les 19:29h
Manresa serà la primera parada de la gira que els vins novells catalans faran per diferents poblacions del país per donar a conèixer els novells de l'anyada 2021, que surten al carrer l'11 de novembre, per Sant Martí. Aquest proper dissabte dia 13 de novembre, una wine truck s'instal·larà a la plaça Sant Domènec i permetrà que tothom qui ho vulgui pugui tastar els vins novells dels 12 cellers catalans que n'elaboren. Tot i que no n'hi ha cap del Bages, un dels vins novells està elaborat per una empresa manresana, Vins Petxina, a la Conca de Barberà.

Els vins es podran tastar a copes, a un preu de 3 euros la copa, i també se'n podran comprar ampolles. La wine truck estarà oberta entre les 11 del matí i les 7 de la tarda i hi haurà un tast guiat a la 1 del migdia.

Un vi diferent de la resta
El vi novell és el vi sense cap mena de repòs que, tan bon punt ha acabat la fermentació, es prepara per ser embotellat i distribuït per al seu consum immediat. És un vi de temporada, que es troba en el seu millor moment durant el mes de novembre i que pot consumir-se, sense que perdi propietats, fins a finals d'hivern. La tradició marcava l'11 de novembre, Sant Martí, com el tret de sortida (per Sant Martí, mata el porc i enceta el vi) i el 2 de febrer, la Candelera, com el final de la temporada del vi novell.

Es tracta, doncs, d'un vi més jove que els vins joves, que sortiran després i que han passat per una fase de repòs, que fa que el producte final sigui més estable i estructurat. Si es compara amb un formatge, el vi novell seria un formatge fresc, mentre que la resta de vins serien els formatges curats. Gustativament, el vi novell és un vi afruitat i fresc, que recorda molt el gust del raïm. A Catalunya se'n fan de blancs, rosats i negres, amb diferents varietats de raïm, en funció de la zona.

La gira dels vins novells per Catalunya
Per celebrar la sortida de la nova anyada i donar-la a conèixer a tothom, el vi novell farà durant els propers caps de setmana una gira amb una wine truck que tindrà parada a diferents poblacions catalanes. Després de Manresa, la gira continuarà a Llorenç del Penedès (14 de novembre), Palafrugell (20 de novembre), Montblanc (21 de novembre), Torelló (27 de novembre), Barcelona (28 de novembre), Santa Perpètua de Mogoda (3 de desembre) i Granollers (4 de desembre).

La gira apel·la al caràcter popular del vi novell, un vi senzill, per celebrar i per compartir. I és que antigament, quan la tècnica no permetia que els vins es mantinguessin en bones condicions durant molt de temps, poder obrir el novell era una festa. És per això que aquest any els cellers han volgut portar la festa del vi novell a un grup de petites i mitjanes poblacions catalanes, amb la idea que, si l'experiència té bona acollida, cada any pugui arribar a diferents localitats.

12 cellers de tot Catalunya
Aquest any hi ha 12 cellers a Catalunya que elaboren vi novell: 1 a l'Alt Empordà, 3 a l'Alt Penedès, 4 a la Conca de Barberà, 2 al Priorat, 1 a la Terra Alta i 1 al Segrià. Es tracta d'una tradició extesa per tot el país, però que destaca especialment a la zona de Tarragona i més concretament a la Conca de Barberà, on hi ha 4 cellers que s'hi dediquen. Tots ells tenen el suport de l'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) a l'hora d'impulsar accions per promoure i donar a conèixer el vi novell entre la població.

Els elaboradors defineixen l'anyada de novells del 2021 com a excel·lent, tot i que ha estat plena de reptes per la sequera i les pluges que hi va haver a l'època de la verema.