Manresa, cas d'èxit en l'impuls del desenvolupament urbà i rural sostenible a Europa

El dictamen elaborat pel Comitè Econòmic i Social Europeu ha destacat les aportacions del regidor de Ciutat Verda, Pol Huguet

El regidor de Ciutat Verda, Pol Huguet
El regidor de Ciutat Verda, Pol Huguet | AjM
Redacció
08 de novembre del 2021
Actualitzat a les 11:48h
El passat 18 de juny, el regidor de Ciutat Verda, Pol Huguet, va ser convidat a representar la xarxa de ciutats mitjanes Eurotowns, i a presentar el cas de Manresa, a l'audiència pública virtual organitzada conjuntament pel Comitè Econòmic i Social Europeu i el Parlament Rural Europeu amb l'objectiu d'explorar noves maneres d'aconseguir un desenvolupament més sostenible i pròsper mitjançant la cooperació entre les zones rurals i urbanes.

Aquest esdeveniment va reunir un ampli ventall d'experts, parts interessades i representants de la Comissió Europea sobre àrees rurals / urbanes / periurbanes i sobre temes d'equilibri i equitat territorials, per tal de compartir idees sobre com desenvolupar conjuntament un enfocament holístic i amb visió de futur per a un desenvolupament urbà i rural sostenible a la UE.

Durant la presentació, el regidor de Ciutat Verda va fer èmfasi en el paper que poden jugar les ciutats mitjanes en la dinamització de l'entorn rural i el sector econòmic agrari de la comarca, com a productores i consumidores de productes de proximitat, i com a usuàries de les àrees periurbanes i rurals properes per gaudir d'espais naturals de qualitat. I va posar com a exemple l'aposta de la nostra ciutat per la preservació de l'Anella Verda, un espai natural que combina usos agraris i de lleure, sense deixar de banda la protecció de la biodiversitat.

Les contribucions dels ponents han servit de base a l'elaboració d'un dictamen d'iniciativa del CESE sobre aquest tema, aprovat en sessió plenària el 21 d'octubre de 2021, amb una trentena de recomanacions i propostes d'acció.

Entre elles hi figura, en cinquè lloc, i arran de la intervenció del regidor Huguet, la de potenciar el rol de les ciutats mitjanes com a mediadores entre les àrees metropolitanes urbanes i les rurals, destinar-hi més recursos i serveis per aquesta finalitat, i aprendre de les experiències d'èxit de ciutats com Manresa, Tolosa, Torí i Aalborg per harmonitzar el desenvolupament urbà i rural i fer-lo més sostenible:

"Les ciutats mitjanes juguen un paper clau connectant les àrees metropolitanes urbanes amb les rurals, per la qual cosa mereixen una atenció especial tant a la planificació territorial com a l'assignació de recursos i serveis. Moltes ciutats europees (en particular Tolosa a França, Manresa a Espanya, Torí a Itàlia i Aalborg a Dinamarca) ja han implementat enfocaments molt satisfactoris. Les xarxes de ciutats com ICLEI, Eurotowns i Eurocities són agents clau per intercanviar experiències i promoure millors pràctiques".