Manresa municipalitza tot el sector de la Fàbrica Nova que acollirà un segon campus universitari

L'Ajuntament passa a ser el propietari dels més de 84.000 metres quadrats del solar en una operació de 12,3 milions d'euros i amb la UPC que hi desenvoluparà els equipaments educatius, científics i tecnològics

El desenvolupament de la Fàbrica Nova torna a veure sortir la llum del sol
El desenvolupament de la Fàbrica Nova torna a veure sortir la llum del sol | Pere Fontanals
05 de novembre del 2021
Actualitzat a les 22:17h
Després de 20 anys de projecte de desenvolupament comercial fallit degut a la crisi immobiliària, i després dels més de 32 des del cessament de la seva activitat industrial, la Fàbrica Nova engega aquest divendres un projecte que convertirà tot el sector en un campus universitari i tecnològic impulsat per la UPC. Més enllà del seu desenvolupament, per primera vegada, els més de 84.000 metres quadrats que composen el solar -incloses les piscines i el parc de Sant Ignasi-, seran de titularitat pública, de titularitat municipal concretament, en una adquisició a Inmocaixa per part de l'Ajuntament de Manresa de 12,3 milions d'euros, pagament que també inclou els 5,7 de les obres de transformació que InmoCaixa ja ha fet a l'entorn, amb la urbanització de la Via Sant Ignasi, Bertrand i Serra, Baixada dels Drets i plaça Catalunya amb l'enderroc de la Sala Ciutat com a actuacions principals.

Així ho ha anunciat l'alcalde, Marc Aloy, aquest divendres al migdia en el mateix recinte de la Fàbrica Nova davant de representants de tots els grups municipals, professionals de l'Ajuntament, representants dels tres barris afectats, Escodines, Sagrada Família i Vic-Remei, i membres de la UPC Manresa.

Un edifici històric i una operació "històrica"
La Fàbrica Nova de Manresa va ser un dels recintes firals tèxtils més grans de tot Europa. En el seu punt àlgid hi van treballar més de 3.000 persones simultàniament –la immensa majoria dones- i va representar un motor econòmic per a la ciutat. Ubicada en una zona cèntrica del municipi, l'any 1989 va tancar portes i, des de llavors, són molts els projectes urbanístics que s'hi han volgut fer, tots privats.

El més important va ser l'any 2000 quan el recinte va ser adquirit, a través de subhasta, per una propietat immobiliària que va plantejar un projecte basat en la construcció d'una gran superfície comercial (en total es preveien 37.000 metres quadrats de superfície terciària, l'equivalent a quatre camps de futbol) amb galeries comercials, sales de cinema, oficines i hotels. Un projecte que mai va tirar endavant malgrat que es van fer reiterades modificacions del planejament urbanístic per fer-lo viable.

Finalment, després de 20 anys de projectes fallits, l'Ajuntament ha comprat el recinte per 12,3 milions d'euros amb l'objectiu d'ubicar-hi un gran projecte universitari vinculat a la UPC, del qual, de moment, no s'han donat detalls. "És un dia històric", ha assegurat l'alcalde.

Dia històric a Manresa. Després de 20 anys de projectes urbanístics privats fallits, l'Ajuntament ha anunciat la compra de la Fàbrica Nova, un enorme recinte firal ubicat al centre de la ciutat. S'hi construirà un gran projecte universitari vinculat a la UPC, fet que permetrà transformar tota la zona i relligar barris que, fins ara, han estat separats per un gran terreny amb l'accés totalment barrat.

La compra a Inmocaixa –propietari del recinte- té un cost total de 12,3 milions d'euros, que l'Ajuntament hi farà front amb tres pagaments. "No és la primera vegada que l'Ajuntament de Manresa ha de fer front al pagament de quantitats econòmiques molt importants. Però aquest cop comprem perquè volem, perquè tenim un projecte al darrera, perquè volem transformar el model i passar d'un model basat en les grans superfícies comercials a un projecte públic basat en l'ensenyament. Ara tenim la capacitat econòmica per fer-ho", ha explicat l'alcalde. El preu inclou els 5,7 milions de les obres de transformació que InmoCaixa ja ha fet a l'entorn, amb la urbanització de la Via Sant Ignasi i de la Baixada dels Drets i amb l'enderroc de la Sala Ciutat com a actuacions principals

L'acord contempla la compra de quatre finques: la que conté la nau principal (5.777 m2), el solar de la part posterior (5.571 m2), el subsòl (9.123 m2) i la finca que fa cantonada entre la Carretera del Pont de Vilomara i l'avinguda Bertrand Serra (943 m2). L'Ajuntament de Manresa també ha anunciat que la voluntat és destinar bona part del recinte a un gran projecte universitari basat en la tecnologia i el coneixement, que estarà coliderat amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i que es presentarà les properes setmanes.

La superfície total de les quatre finques que es compren representen 21.414 metres quadrats, on existeixen uns drets per edificar de 41.977 m2 de sostre. La compra d'aquestes dues hectàrees, sumades a tots aquells espais que ja tenien previst un destí públic per cessió, fan que l'àmbit total de terrenys destinats a usos públics sigui de 62.198 m2, i que en el conjunt de tota l'illa (incloent les piscines municipals, el parc de Sant Ignasi i la llar d'infants) s'arribi a una superfície destinada a equipaments i parcs públics de 84.415 m2.
 

Àmbits del solar (clic per engrandir). Foto: AjM


Un acord amb consens de tots els grups municipals
La compra es fa amb el suport de tots els grups municipals de l'Ajuntament, que aquest divendres han estat presents en la roda de premsa que s'ha fet per anunciar la compra. "Hi ha un gran consens i això és símbol que es tracta d'un acord que fa molts anys que esperàvem", ha subratllat Aloy per a qui, ha admès, el futur de la Fàbrica Nova ha estat "l'obsessió" del seu mandat.

Els representants dels grups municipals, que també han intervingut, han destacat la importància de l'operació i i l'esperança en veure-hi desenvolupat el projecte universitari. "És un acte de fe, com també ho va ser el primer edifici que es va desenvolupar a les Bases on ara hi ha el campus universitari", ha raonat el socialista Felip González. Tant ell com Andrés Rojo de Ciutadans, com Roser Alegre de Fem Manresa, han destacat el fet que s'hagi municipalitzat el sector, "però això també comportarà que en el futur no es podrà culpar a ningú si les coses no surten bé", ha puntualitzat González.
 

L'alcalde Marc Aloy durant la presentació de la compra de la Fàbrica Nova. Foto: Pere Fontanals


La Fàbrica Nova, símbol industrial de Manresa
La Fàbrica Nova de Manresa ha estat un dels recintes firals més importants de tot Catalunya. Va ser construïda entre 1922 i 1926, fruit de l'empenta de l'empresari Eusebi Bertrand i Serra, i durant prop de 70 anys va ser símbol del progrés i la prosperitat d'una ciutat amb un teixit industrial tèxtil potentíssim.

És l'empresa que més gent ha ocupat a la ciutat, i també el lloc on s'han viscut els conflictes laborals més significatius dels darrers 120 anys, com la primera vaga durant la dictadura. L'edifici és obra de Salvador Vinyals i Sabaté, un arquitecte molt conegut de Barcelona a principis del segle XX, amb obres com la presó Model o el teatre Tívoli. Des de l'any 2012, la Fàbrica Nova està protegida i catalogada com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL). El 2022 es commemorarà el centenari de la col·locació de la seva primera pedra.