Navàs congela les ordenances fiscals per al 2022

El ple de l'Ajuntament va aprovar unes modificacions que continuen bonificant les energies renovables i potencien l'accés a l'habitatge

Ple de l'Ajuntament de Navàs d'aquest dijous
Ple de l'Ajuntament de Navàs d'aquest dijous | AjNvs
Redacció
04 de novembre del 2021
Actualitzat a les 12:30h
El ple de l'Ajuntament de Navàs ha aprovat aquest dijous les ordenances fiscals per al 2022 amb els vots a favor de l'equip de govern (CUP i ERC) i l'abstenció dels partits a l'oposició, PSC i Junts x Navàs.

A grans trets, les ordenances fiscals es congelen com els darrers anys, però es continuen bonificant les energies renovables, en un 50% de l'IBI per als béns immobles que tinguin instal·lacions d'autoconsum fotovoltaic o d'altres tipus d'energia renovable. 

Pel que fa a l'ICIO (l'Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres), es bonifica en un 95% de l'import que és per a la realització de construccions, instal·lacions o obres que fomentin l'estalvi energètic o la utilització d'energies renovables per a l'autoconsum mitjançant l'escalfament d'aigua, la calefacció o la producció d'energia elèctrica, incloent l'energia solar, eòlica, geotèrmica o la biomassa.

Sobre els béns immobles, s'augmenta del 0,78% a l'1,3% a aquells immobles de característiques especials, per exemple, construccions de centrals tèrmiques, peatges, camps solars fotovoltaics o aerogeneradors.

Potenciació de l'accés a l'habitatge
Una de les novetats de les ordenances té com a objectiu la potenciació de l'accés a l'habitatge. Es bonificarà la quota de l'IBI a favor d'aquelles persones propietàries d'habitatges que els aportin a la borsa de lloguer municipal o a altres programes municipals de foment de lloguer assequible. En concret, es bonificarà el 50% de l'IBI quan els habitatges romanguin en un d'aquests programes durant un període superior de 12 mesos, i el 26% de l'IBI quan ho facin durant un període d'entre 6 i 12 mesos.

Cap a les zero emissions en els vehicles
En relació a l'IVTM, l'Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica, els vehicles classificats com a «zero emissions» gaudiran d'una bonificació del 75% de la quota, mentre que els valorats com a ECO gaudiran d'una bonificació del 50% de l'impost. Per contra, s'ha disminuït el percentatge de bonificació dels vehicles que tinguin una antiguitat superior a 25 anys, que passa de ser d'un 50% a un 25%.

David Terés, nou regidor de l'Ajuntament
En el ple va prendre possessió com a regidor David Terés Riba, de la CUP. David Terés, de 25 anys, és graduat en Enginyeria de Sistemes TIC i actualment treballa en l'àmbit del monitoratge i reforç escolar. Terés participa activament en diferents entitats del poble, com als Escoltes, La Veu de Navàs o a l'Ateneu Popular La Feixa. Terés, que anava de número 10 a la llista electoral de la CUP, assumirà les regidories de Cultura i Joventut, i pren possessió del càrrec després de la renúncia com a regidora per motius personals d'Anna Rubio Funes.

Suspensió de llicències per a camps solars fotovoltaics i aerogeneradors
En el ple també s'ha aprovat (amb els vots favorables de la CUP, ERC i JxN i l'abstenció del PSC) la suspensió de llicències per a instal·lacions de camps solars i aerogeneradors en sòl no urbanitzable, atès que l'equip de govern es veu amb la necessitat de controlar l'impacte que aquestes instal·lacions poden tenir en l'entorn paisatgístic i agrícola del poble.

La suspensió de llicències durarà un any mentre es treballa en una modificació del POUM que estableixi una regulació específica per a aquestes instal·lacions., i és que el plantejament vigent no preveu l'ordenació d'aquest tipus d'instal·lacions i no es defineixen zones on aquests usos es podrien desenvolupar amb integració paisatgística i respecte per al medi ambient, per tal de salvaguardar els usos agrícoles propis d'aquesta tipologia de sòl. L'abast de la suspensió no afecta la tramitació dels projectes d'instal·lacions d'energia elèctrica d'autoconsum.