Turull, Rull i Cuixart insten la Generalitat a retirar l'acusació particular contra els 9 de Lledoners

Aquest dimecres se celebra als jutjats de Manresa la segona i última jornada del judici contra els 9 acusats

Jordi Cuixart no ha deixat de saludar persones a la seva arribada als jutjats de Manresa
Jordi Cuixart no ha deixat de saludar persones a la seva arribada als jutjats de Manresa | Pere Fontanals
Redacció
03 de novembre del 2021
Actualitzat a les 12:42h
Els 9 de Lledoners han rebut en la segona jornada del judici el suport de desenes de persones i també d'alguns dels expresos independentistes com Jordi Turull, Josep Rull i el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. També el diputat de la CUP Xavier Pellicer s'ha desplaçat fins a Manresa per mostrar el seu escalf als encausats.

En declaracions als mitjans, Turull ha dit que "aquestes persones estan aquí perquè van sortir a manifestar-se i a donar-nos suport i, per tant, no ens passava pel cap no ser avui aquí". "Nosaltres no ens vam sentir sols en cap moment i ells avui no s'havien de sentir sols", ha afegit. Turull s'ha mostrat contundent amb la Generalitat i ha assegurat que hauria de retirar "de totes totes" l'acusació particular. De la mateixa opinió és Jordi Cuixart, que ha demanat a la Generalitat que "es retiri immediatament de totes les causes que tenen obertes perquè aquestes persones l'únic delicte que han comès és exercir drets fonamentals".

De la seva banda, el diputat cupaire Xavier Pellicer s'ha expressat en termes similars i ha criticat que "no té cap sentit que la Generalitat es personi com a acusació particular i tampoc té cap obligació legal de fer-ho". A més, Pellicer ha recordat que hi ha un acord d'investidura en què la Generalitat es va comprometre a no personar-se com a acusació particular si no s'acreditaven lesions.

Fins a set anys de presó per desobediència i lesions
A petició de les seves defenses, els nou acusats declararan al final del judici. Segons el relat de la fiscalia, la matinada de l'1 de febrer del 2019, quan s'havien de traslladar els nou presos independentistes cap a Madrid pel judici al Tribunal Suprem, els encausats, conjuntament amb "terceres persones no identificades" van bloquejar la carretera fent barricades.

A més, el ministeri públic acusa a tres dels encausats dels delictes de desobediència i lesions per agredir a tres agents que bloquejaven l'accés a peu des de Sant Joan de Vilatorrada a la presó. Demana per a tots tres set anys de presó, una multa de 900 euros i una indemnització de 455 euros per dos dels agents i 245 pel tercer. També la Generalitat, que intervé com a acusació particular en la defensa dels agents, demana 15 mesos de presó per als tres activistes.

No obstant això, aquest dimarts, en la primera vista del judici, els agents lesionats van reconèixer que no van veure qui els va colpejar. Només un d'ells va reconèixer haver identificat tres dels acusats, abans dels fets, per "faltar al respecte" als agents.

Per a la resta d'acusats la fiscalia demana tres anys de presó pel delicte de desordres públics.

La defensa demana l'absolució
Els quatre lletrats que porten les nou defenses demanen l'absolució dels acusats. Consideren les penes "injustificables" i "desproporcionades". Abans de començar el judici, durant les qüestions prèvies, van demanar la nul·litat del judici perquè en els escrits d'acusació inicials només hi apareixia el delicte d'atemptat contra l'autoritat i aldarulls. Quinze dies després es va fer un segon atestat en el qual s'incorporava el delicte de lesions, un fet que consideren vulnera el dret de defensa dels acusats. La jutge, però, ho va desestimar.