Fem Manresa celebra que es podran fer avortaments quirúrgics a Althaia

Ho valoren com una victòria del moviment feminista de la ciutat

Concentració d'Acció Lila a Sant Joan de Déu
Concentració d'Acció Lila a Sant Joan de Déu | Pere Fontanals
Redacció
31 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 8:42h
Fem Manresa es mostra molt satisfeta amb la notícia que, finalment, es podran realitzar interrupcions voluntàries de l'embaràs de forma quirúrgica a les dependències de la Fundació Althaia. La notícia l'ha anunciat aquest dijous el Servei Català de la Salut, després d'anys de lluita del moviment feminista de la ciutat, encapçalada per Acció Lila i L'Aldarull, amb la campanya que van iniciar a principis del 2020 per reivindicar tant el dret a l'avortament com el dret a transitar a la Catalunya Central. 

Des de la candidatura municipalista destaquen la importància d'aquesta notícia, ja que permetrà que les gestants que vulguin interrompre el seu embaràs puguin escollir com i on fer-ho, cosa que fins ara no els era possible. De la mateixa manera, celebren que aquest servei passarà a realitzar-se de forma totalment pública: a un espai de la Fundació Althaia i a través de professionals de CatSalut.

El mes de desembre passat es va aprovar una moció al Ple de l'Ajuntament de Manresa, presentada per Fem Manresa, conjuntament amb Acció Lila, per garantir plenament el dret a l'avortament a la Catalunya Central. D'aleshores ençà la formació municipalista ha preguntat, sistemàticament, al màxim representant del Patronat d'Althaia i alcalde Marc Aloy, per la feina que s'estava fent en el si del Patronat per garantir els avortaments quirúrgics a la Catalunya Central.

Fem Manresa, molt crítica amb la manca de resposta i de comunicació per part de Marc Aloy, van optar, el mes d'abril, per preguntar al Ple sobre com s'estava avançant en relació als compromisos adoptats a la moció. Aquesta pregunta va generar fortes tensions entre el grup i l'alcalde, que es va negar a donar una resposta al respecte. Així, des del mes de juny, a cada Ple la formació ha seguit demanant informació respecte el tema. A l'últim Ple, la setmana passada, l'alcalde Marc Aloy va retreure a les regidores de Fem Manresa que no haguessin volgut parlar amb ell en cap moment i que haguessin utilitzat la via de les preguntes al ple. Des del grup municipal defensen l'aposta de portar el debat a la institució, al Ple, com a únic altaveu públic de la lluita que el moviment feminista estava capitalitzant al carrer. 

Després de l'anunci Fem Manresa afirma que seguiran alerta per veure la concreció i evolució d'aquest compromís, i per tal que es compleixi amb el que s'ha anunciat. En aquest sentit, esperen tenir notícies aviat sobre la data prevista de posada en marxa del servei.