Manresa commemorarà el 50è aniversari de l'Assemblea del Bages el 6 de novembre

L'acte comptarà amb membres fundadors de l'assemblea i amb els representants de l'Assemblea de Catalunya, Magda Oranich i Pere Portabella

10/9/1976: Míting de la Diada al pavelló del Congost, impulsat per l’Assemblea del Bages
10/9/1976: Míting de la Diada al pavelló del Congost, impulsat per l’Assemblea del Bages | Jordi Pascual Barrera
Redacció
27 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 9:24h
El dissabte, 6 de novembre, a les 12 del migdia., a l'auditori de la Plana de l'Om, tindrà lloc un acte commemoratiu de la constitució dels 50 anys de l'Assemblea del Bages, un organisme unitari, nascut el març del 1971, que va aplegar el conjunt de les forces antifranquistes de la comarca per lluitar per l'arribada de la democràcia.
 
La commemoració se celebrarà el dia abans dels 50 anys de la creació de l'Assemblea de Catalunya, la plataforma unitària antifranquista més rellevant de Catalunya, constituïda el 7 de novembre del 1971, que va jugar un paper clau en la transició i que resumia els seus objectius en el lema "llibertat, amnistia i estatut d'autonomia". L'Assemblea del Bages s'integraria a l'Assemblea de Catalunya
 
A l'acte del dia 6 de novembre hi participaran l'historiador Oriol Luján, autor del llibre L'Assemblea del Bages. El pacte per la llibertat (1971-1979); els membres de l'Assemblea del Bages Josep Camprubí, Ramon Majó i Ignasi Perramon; i els representants de l'Assemblea de Catalunya, Magda Oranich i Pere Portabella.

L'Assemblea del Bages va ser el primer òrgan local unitari de lluita antifranquista de Catalunya. La primera sessió va tenir lloc el març del 1971 a l'església de Santa Maria de Camps, al terme municipal de Fonollosa, que va cedir el rector Jordi Canamases. S'hi van reunir una seixantena de persones de la comarca: membres del PSUC, de la Comissió de Promoció Política (més tard anomenada Unió Socialista del Bages), CCOO, Unió Democràtica, Partit Carlí, sectors dels moviments catòlics i representants de la societat civil.
 
Organitzen l'acte Òmnium Bages-Moianès, Centre d'Estudis del Bages, Fundació Independència i Progrés i Associació Memòria i Història de Manresa, unes entitats que enguany van elaborar un manifest en què s'instava a commemorar aquest 50è aniversari "com a aportació al deure de memòria democràtica històrica, posant en valor la força que va tenir l'Assemblea del Bages impulsant el canvi cap a la democràcia, sumant persones i grups de diferents ideologies entorn d'uns punts compartits i acordats".

Per assistir a l'acte, cal reservar la invitació al web del Kursaal.