Com viuen la inseguretat els comerciants del Barri Antic? Recollim cinc testimonis

Parlen Maria Puigdellívol de la Fruiteria Puigdellívol; Josep Tobeña, president de l'associació de botiguers del carrer Sobrerroca; Xavier Garcia de Las Vegas; Francesc Santasusana del Grup Santasusana; i Jesús Xandri, botiguer al carrer Born

Maria Puigdellívol a la seva fruiteria al carrer del Cap del Rec
Maria Puigdellívol a la seva fruiteria al carrer del Cap del Rec | Nia Escolà
Redacció
25 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 22:20h
Com viuen els botiguers del Barri Antic de Manresa l'augment de la delinqüència i l'incivisme? En contra del que podria semblar, els cinc testimonis que recollim el mateix dia que l'Ajuntament ha anunciat vuit mesures per posar-hi remei, o si més no frenar-ne l'augment, mostren certa tranquil·litat, però també resignació i expectativa en la seva aplicació.

"M'havien entrat a robar dues vegades a la fruiteria de nit", explica Maria Puigdellívol, propietària d'una fruiteria al carrer Cap del Rec del Barri Antic de Manresa, "i t'emprenyava quan t'ho trobaves al matí, però només comportava paperassa amb la policia i amb l'asseguradora", recorda. Tot i així, aquest estiu va ser víctima d'un atracament en ple dia. Puigdellívol, resignada, assegura que "impressiona molt més", però a la fi vaig pensar que aquell dia em va tocar a mi".

El president de l'Associació de Botiguers del carrer Sobrerroca, plaça Major, Sant Miquel i voltants, Josep Tobeña, posa el focus en la gravetat dels delictes més que en el seu nombre. "Ara hi ha més notícies d'apunyalaments que abans, que eren molt estranys, i, es clar, això espanta la gent", però assegura que "nosaltres estem bastant tranquils en aquesta zona, tampoc és tan exagerat com es pinta".

Un dels propietari del restaurant Las Vegas, a la plaça Sant Domènec, Xavier Garcia, apunta que més que delinqüència a l'entorn del seu negoci "hi ha gent que beu molt i que van alterats, i això comporta molèsties a la gent de les terrasses i als vianants".

Davant del Las Vegas, a la Buresa, Francesc Santasusana regeix el Grup Santasusana d'assegurances. Santasusana avisa que la delinqüència i l'incivisme a la ciutat la provoquen "un grup bastant reduït de persones" que fa que la convivència, "a dia d'avui" sigui més complexa. Santasusana creu que el problema, més enllà de l'administració, "és de la legislació: el reincident hauria d'anar a la presó".

Al Jesús Xandri l'han atracat dues vegades a la botiga, al carrer del Born, en ple centre de Manresa. La primera la va denunciar, però la segona ja no perquè l'atracador era la mateixa persona. "És una pèrdua de temps i no serveix per a res", explica. Al carrer del Born alguns comerciants han avançat l'hora de tancar al vespre i intenten sortir al mateix temps per evitar anar sol pel carrer amb la recaptació del dia. És un exemple de com els afecta la inseguretat en el seu dia a dia.