Càmeres en «punts calents» i més desplegament policial per combatre la inseguretat a Manresa

El govern municipal treballa en vuit mesures per revertir l'actual situació, però l'alcalde Aloy avisa que la majoria de delinqüents "són víctimes d'un sistema que els ha exclòs"

Joan Calmet, Marc Aloy i Jordi Mora durant la roda de premsa
Joan Calmet, Marc Aloy i Jordi Mora durant la roda de premsa | Pere Fontanals
25 d'octubre del 2021
Actualitzat el 26 d'octubre a les 12:00h
L'Ajuntament de Manresa ha presentat aquest dilluns un paquet amb vuit actuacions per revertir la situació que viu la ciutat de falta de seguretat, incivisme i problemes de convivència "que ha anat creixent, sobretot, des d'aquest estiu".

L'alcalde de Manresa, Marc Aloy, i el regidor de Seguretat Ciutadana, Joan Calmet, acompanyats pel cap de la Policia Local de Manresa, Jordi Mora, han presentat aquest dilluns un informe de la situació en la que es troba la ciutat i un paquet d'actuacions per posar-hi remei. "La seguretat és una condició bàsica per tenir llibertat", ha apuntat Aloy, que ha assenyalat que "no podem permetre que el discurs de la seguretat se'l faci seu la dreta i l'extrema-dreta, i per això cal enfrontar-lo", ha assenyalat.

Quatre fronts oberts
Per definir les mesures a aplicar des del consistori, s'ha elaborat un informe des de l'òptica policial per determinar quins són els principals fronts delinqüencials, d'incivisme i de problemes de convivència. Calmet els ha separat en quatre en els que les mesures pretenen incidir.

La ciutat ha notat un creixement d'enfrontaments "entre bandes, sobretot pel tema de tràfic de drogues d'alta conflictivitat" que ha comportat la major part dels casos d'apunyalament de les darreres setmanes.

També s'han incrementat els casos de robatoris, furts i estrebades protagonitzats per grups de joves que es troben "fora del sistema" i que "causen molta alarma social". En aquest cas, segons ha assenyalat el regidor Calmet, "es tracta d'actuacions menys greus que el cas de la banda, però com que es porten a terme continuadament, generen molt neguit". Aquí, des de l'Ajuntament es valora que "la permissivitat judicial no ajuda a tancar el cercle i ens trobem amb persones que acumulen 10, 20 i 30 detencions i que continuen al carrer".

També preocupa al govern i a la ciutadania els casos d'incivisme "que es dona en punts molt concrets de la ciutat, com el passeig de la República o la plaça Sant Domènec" i que "sense ser casos de delinqüència", genera "sensació d'inseguretat i altres molèsties entre la ciutadania".

Finalment, Calmet ha apuntat l'ocupació delinqüencial com l'últim focus conflictiu a Manresa. "Estem parlant de molts pocs casos, que oscil·len entre 2 i 4 blocs a tota la ciutat, però que són molt conflictius". En aquest cas, el regidor ha assegurat que ja hi ha algun cas que es troba "en vies de solució".

Vuit mesures i la visita del conseller Elena
Per intentar frenar i revertir aquesta situació, l'alcalde Aloy ha desgranat vuit mesures que s'han començat a aplicar  que s'aplicaran en breu, tot i que ha avisat que "no tot se soluciona amb més policia al carrer", perquè parlem d'una situació en què els delinqüents "són víctimes d'un sistema que els ha exclòs", que "no els permet ni treballar ni estudiar i que, encara pitjor, no ens permet a nosaltres com a Ajuntament, oferir-los cap sortida".

El recent anunci d'incorporació de 15 nous agents dels Mossos d'Esquadra i de 4 agents de la Policia Local, amb 6 noves incorporacions que tindran lloc aviat, "afegida a una més important presència policial al carrer gràcies a una reorganització de la nostra policia en coordinació amb els altres cossos", ajudarà a reforçar la lluita contra la inseguretat.

L'alcalde també ha anunciat la instal·lació de 12 càmeres de vigilància entre aquest final d'any i principis del 2022 en "punts calents" de la ciutat. Algunes d'aquestes càmeres, a més, seran mòbils, de manera que es podran situar en diversos punts "segons les necessitats". Aloy ha afirmat que "a banda de l'efecte dissuasori de les càmeres, també hi ha un component informatiu a nivell policial important". En aquesta mateixa línia, "l'Ajuntament reforçarà la neteja i la il·luminació dels punts on es detecten més casos d'incivisme.

En paral·lel, l'Ajuntament valora molt positivament la iniciativa de la FAVM i es fa seu el model amb la creació d'una taula de seguretat, civisme i convivència amb agents veïnals, comercials, de la Cambra, del Col·legi d'Advocats, cossos policials i grups polítics. "Volem que els veïns siguin els nostres ulls als carrers". Així ha exemplificat l'alcalde la voluntat de recollir les inquietuds i observacions de la ciutadania des d'aquesta taula. Igualment, a nivell intern del govern municipal es crearà un grup de treball interdisciplinar amb les diverses àrees afectades.

El govern també vol portar a terme una revisió d'algunes llicències d'activitat que esdevenen "conflictives" a la ciutat. "No pot ser que els problemes que es generen per una activitat privada es traslladin després a la via pública", ha apuntat Aloy.

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, visitarà Manresa divendres i és possible que anunciï alguna altre mesura.
Per una nova Llei d'Estrangeria
L'últim punt és el tractament de la problemàtica des de la proposta de projectes socials. "Una proposta que tenim molt limitada amb l'actual Llei d'Estrangeria estatal", ha avisat l'alcalde. "No té cap mena de sentit que hi hagi joves que s'hagin d'esperar 3 anys a començar a regularitzar la seva situació sense que puguin estudiar o treballar, o fins i tot, no puguin rebre ajuda de l'administració", ha sentenciat. "L'actual Llei d'Estrangeria ens condueix al col·lapse", ha assenyalat.

"Hem de dir clar que Barcelona ha sotmès a una pressió enorme aquests joves perquè marxin de la capital en direcció a altres ciutats del país, i aquest trajecte el fan, principalment, en tren. Per això arriben a Manresa i també Sant Vicenç té problemes d'aquest tipus", ha denunciat Aloy.

La nova Llei d'Estrangeria que ha anunciat el govern de l'Estat "és un bon inici, tot i que sabem que no n'hi ha prou, per oferir-los a aquests joves una alternativa a la delinqüència". Són joves "amb alta vulnerabilitat" i que són "víctimes d'un sistema que els ha exclòs", ha avisat Aloy. "La recuperació d'aquestes persones és prioritari", ha sentenciat.