El Xup col·loca la primera pedra veïnal de la nova residència per a la gent gran

Un centenar llarg de persones han participat a la jornada reivindicativa, que ha inclòs cercavila i dinar popular, organitzada pel moviment veïnal i social

Veïns del Xup fan la col·locació popular de la primera pedra de la residència
Veïns del Xup fan la col·locació popular de la primera pedra de la residència | Plataforma Gent Gran
24 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 17:58h
Un centenar llarg de persones han dinat aquest diumenge al migdia a la paella popular que ha organitzat el moviment veïnal i social a la pista poliesportiva del Xup com a colofó a la jornada reivindicativa de la residència per a la gent gran que s'ha de construir al barri, però que no té data de projecte, ni, molt menys, d'obres.

Cansats d'esperar, i per reforçar la reivindicació de la nova residència del Xup, l'Associació de Veïns del Xup, la Comissió per a la Gent Gran del Xup, la Plataforma en defensa de les Pensions Públiques i els Drets de la Gent Gran i la Federació d'Associacions de Veïns de Manresa amb la col·laboració de la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya, la Plataforma en Defensa dels Serveis Públics, la Federació d'Associacions de Veïns d'Habitatge Social de Catalunya i la Coordinadora de Residències 5+1, han organitzat una matinal que ha inclòs xerrades, cercavila, col·locació veïnal de la primera pedra de la residència, en un acte carregat de simbolisme, i un dinar popular a base de paella.

Els convocants han reivindicat la necessitat de "no demorar més" la construcció de l'equipament, que han valorat com a "molt necessari per al barri i també per a la ciutat". En els parlaments, els activistes han criticat que, després de la pandèmia, les residències privades busquen concertar les places que tenen buides amb la Generalitat, "però, en canvi, quan hi havia llista d'espera per entrar, no compartien els beneficis".

Malgrat que la ciutat té els projectes a l'entorn del carrer Concòrdia, que suposarà gairebé 200 noves places privades, i a la zona de la Culla, amb 135 places més, "Manresa necessita proveir-se de places públiques per a la gent gran", han assegurat quan l'actual president de l'AVV del Xup, David Sotelo, i el que va ser primer president de l'entitat veïnal, Joaquín Vizcaíno, han fet el gest simbòlic de col·locació de la primera pedra de la residència del Xup`.

L'acte, que no ha comptat amb cap representant de l'Ajuntament -"els hem posat en quarantena"- ha seguit el procediment de col·locació oficial d'una primera pedra, amb el seu diari, les seves monedes, els tacs d'alumini i el ciment, a més de posar-se al peu d'una olivera.

A banda de tots els actes, la jornada ha servit també per homenatjar Vizcaíno, compromès amb l'Associació de Veïns del barri des de la seva creació, ara fa 35 anys.

La Plataforma en Defensa de les Pensions Públiques i els Drets de la Gent Gran tornarà a concentrar-se aquest dilluns al matí a la plaça Major de Manresa per valorar la jornada, així com les recents reunions que han tingut amb la delegada del govern a la Catalunya central, i amb l'alcalde, Marc Aloy, i les regidores d'Acció Social, Mariona Homs, i de Persones grans, Rosa M. Ortega.