L'ACA invertirà 96.400 euros en la redacció de projectes de sanejament a la Galera de Gaià, i a Marganell

Ho farà a través de la Mancomunitat de Municipis del Bages

Redacció
22 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 22:25h
Un dels projectes serà sobre Marganell
Un dels projectes serà sobre Marganell | GSV
El consell d'administració de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va aprovar dijous vuit convenis per a la millora del sanejament de les aigües residuals, que preveuen una inversió inicial propera als 4,6 milions d'euros. Els acords, que properament se signaran amb els ens locals corresponents, beneficiaran a un total de sis comarques catalanes, concretament l'Alt Penedès, el Garraf, la Selva, el Bages, l'Alt Camp i el Priorat. En el cas del Bages, fa referència al sanejament de la Galera, a Gaià, i de Marganell.

Dels vuit convenis aprovats, un d'ells servirà per a l'execució de les obres de millora i ampliació de la depuradora de Sant Pere de Riudebitlles, arran del conveni subscrit amb la Mancomunitat Penedès Garraf i que preveu una inversió propera als 4,4 milions d'euros.

Un altre dels convenis, concretament el que se signarà amb l'Ajuntament del Milà (Alt Camp), servirà per a incorporar la depuradora del municipi al pla de sanejament de Catalunya, on l'ACA es farà càrrec dels costos per garantir el funcionament de la planta, que estan fixats en 27.584,05 euros a l'any.

La resta dels convenis aprovats, cinc, serviran per a dur a terme la redacció de projectes constructius, concretament amb el Consell Comarcal de la Selva (depuració del nucli de Fogueres de Montsoriu, als municipis de Riells i Viabrea i Arbúcies, amb una dotació de 48.200 euros); dos amb la Mancomunitat de Municipis del Bages (sanejament de la Galera, a Gaià, -48.200 euros- i de Marganell -48.200 euros-); i dos més amb la Mancomunitat Penedès Garraf (remodelació de la depuradora de Sant Marçal, a Castellet i la Gornal -36.700 euros- i sanejament de les Masuques, a Castellet i la Gornal -36.700 euros-). Finalment, el darrer conveni, subscrit amb l'Ajuntament de la Vilella Baixa (Priorat), servirà per a redactar l'estudi per a la localització i eliminació de les aigües blanques al clavegueram del municipi).

Actualment, a Catalunya, hi ha 532 depuradores en servei, les quals sanegen les aigües residuals generades pel 97,1% de la població. El model de sanejament de Catalunya és descentralitzat i la participació dels ens gestors locals és clau per assolir els objectius de gestió i d'execució de la planificació.