La Xarxa de Prevenció i Control del Tabaquisme parla de Covid i Tabac

Durant la formació s'ha constatat que el coronavirus ha tingut efectes més greus en persones fumadores

El Dr. Esteve Fernández durant la seva xerrada sobre tabaquisme i coronavirus
El Dr. Esteve Fernández durant la seva xerrada sobre tabaquisme i coronavirus | RSCC
Redacció
22 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 15:32h
Un 23,4% de població de més de 15 anys és fumadora a la Regió Sanitària de la Catalunya central i un 8,2% més està exposada al fum ambiental del tabac a casa, segons dades del 2019-2020 de l'ESCA (Enquesta de Salut de Catalunya). Aquestes xifres s'han mantingut durant la pandèmia amb dues tendències: hi ha hagut gent que ha intentat aprofitar per deixar el tabac i d'altres que, precisament, n'han augmentat el consum. Precisament, veure com ha afectat la pandèmia a la prevenció i la intervenció en tabaquisme ha estat el tema central d'una formació interna promoguda per la Xarxa de Prevenció i Control del tabaquisme de la Catalunya Central. La primera formació interna que la xarxa ha pogut tirar endavant després d'un any i mig.

La sessió que ha portat per títol Actualització Tabaquisme i Covid. Com afecta la Pandèmia a la prevenció i la intervenció del tabaquisme? ha comptat amb la intervenció del Dr. Esteve Fernández, director dels Programes d'Epidemiologia i Prevenció del Càncer de l'ICO, cap de la Unitat de Control del Tabac de l'ICO, director de la Xarxa Catalana d'Hospitals Sense Fum i del Centre Colꞏlaborador de l'OMS per al Control del Tabac, i professor titular d'Epidemiologia i Salut Pública del Departament de Ciències Clíniques de la Universitat de Barcelona al Campus de Bellvitge.

El Dr. Fernàndez ha començat la seva intervenció desmuntant informacions que relacionaven el tabac com a factor protector enfront de la Covid. En la seva intervenció ha destacat que ja hi ha evidència científica que relaciona la gravetat i un major nombre d'ingressos a UCI derivats de les complicacions de la Covid 19 en població fumadora. I també l'augment del risc de contagi derivat del fum del tabac i dels vapejadors que provoquen que els virus de la Covid s'adhereixin a aquestes molècules en suspensió, podent arribar fins als 5 metres de distància enfront del metre i mig o dos metres d'una respiració normal.

Seguidament, ha parlat dels diferents abordatges que s'han dut, i s'estan duent a terme, des de les Consultes d'Atenció Primària i des dels serveis especialitzats dels centres sanitaris. Així, des de l'abordatge individual presencial, que va quedar interromput per les mesures de protecció enfront els contagis, i que poc a poc s'està tornant a recuperar, la pandèmia ha afavorit i impulsat noves formes de relacionar-se amb els usuaris que volen deixar de fumar tals com les consultes telefòniques o videotrucades, que, malgrat la no presencialitat, permeten un contacte més dinàmic i més seguit amb el pacient; les teràpies grupals en línia, que poden afavorir el contacte amb altres usuaris que comparteixen les mateixes dificultats per aconseguir la cessació tabàquica, les aplicacions disponibles a la web, entre elles l'espai La meva salut, del Departament de Salut.

També ha esmentat els nou reptes als quals s'han d'enfrontar tant professionals com pacients, tals com la resiliència per adaptar-se als canvis, promoure l'empoderament dels usuaris, amb la millora dels autoregistres, i seguir treballant l'entrevista motivacional amb les eines actuals.

Aquesta sessió, que ha combinat la presencialitat amb la transmissió en streaming, ha permès reprendre el contacte entre professionals de la Catalunya Central que treballen en la prevenció i el control del tabaquisme, i també, ha aconseguit arribar a molts professionals de fora de la Catalunya Central interessats en la prevenció del tabaquisme i en els efectes que les conseqüències de la pandèmia de la Covid-19 ha provocat a la societat, en fumadors i no fumadors.

Per dur-la terme, s'ha comptat amb la colꞏlaboració del Programa d'Atenció Primària sense fum i de la Fundació Althaia que ha cedit les seves instalꞏlacions. L'assistència presencial ha estat limitada, per garantir les condicions de seguretat de control de la pandèmia en aquests moments, però, també, s'ha pogut retransmetre per una plataforma digital.

Igualment, la sessió ha estat gravada i l'enllaç estarà disponible, properament, a la web Sumasalut i a l'espai de la Xarxa de Prevenció i Control del tabaquisme de la Catalunya Central de la web de l'ASPCAT.