Residència de la Font

L'adequació del nou pati de la residència de la Font portarà altres millores al barri

Hi haurà dues zones verdes a banda i banda de la residència, amb més de 4.500 m2, i una zona de pàrquing a tocar de l'institut Guillem Catà

per Redacció, 20 d'octubre de 2021 a les 21:01 |
Imatge simulada de tot l'entorn de la residència de la Font | AjM
El nou jardí de la residència de la Font dels Capellans tindrà una nova configuració, amb espais accessibles per als usuaris, enjardinats de nou, amb nous elements de mobiliari, zones de pas pavimentades i amb nous recorreguts perimetrals. El jardí podrà ser aprofitat d'una manera més global per les persones usuàries de la residència, generalment amb problemes de mobilitat. L'adequació, juntament amb la d'altres millores al barri (dues zones verdes i un pàrquing) es podrà dur a terme conjuntament amb les obres d'urbanització de l'avinguda dels Països Catalans, que estan en curs actualment.

La presentació de la configuració del nou jardí s'ha fet aquest dimecres al migdia, a les mateixes instal·lacions de la residència, i ha anat a càrrec del regidor d'Urbanisme i Mobiliat, David-Aaron López, en un acte al qual també han intervingut el director dels Serveis Territorials de Polítiques Digitals i Territori a la Catalunya central, Toni Massegú; la directora dels Serveis Territorials de Drets Socials a Barcelona, Lluïsa Nicolau; Xavier Puertas, tècnic comunitari del barri de la Font, en nom de la junta de l'associació; i la directora de la residència, Anna Valverde. També hi han estat presents Mariona Homs, regidora d'Acció i Inclusió Social; Núria Masgrau, regidora de Barris, Acció Comunitària i Civisme; i Marina Hosta, presidenta de l'AVV Sagrada Família.


El regidor d'Urbanisme ha recordat la problemàtica sorgida fa un any, quan es va constatar que, en el marc de les obres d'urbanització de l'avinguda dels Països Catalans, que inclouen el perllongment del carrer Granollers, s'afectava una part del jardí de la residència, cosa que va provocar la queixa de diverses entitats socials i veïnals. El regidor ha explicat que des de l'Ajuntament i la Generalitat es va admetre la problemàtica i des d'un primer moment es va posar mans a l'obra per resoldre la qüestió. D'entrada, es van aturar les obres a la part més propera a la residència, i posteriorment es va fer una anàlisi i es va valorar fer una una proposta per dissenyar un nou jardí. Per aquest motiu, es van adquirir terrenys adjacents per tal que la superfície del pati resultant fos equivalent a l'anterior, i es va començar a elaborar un projecte amb l'objectiu que el nou jardí respongués a les necessitats de les persones usuàries del centre. El regidor ha recordat que una part important de l'actual jardí té dificultat d'accés per als usuaris, i té un caire més aviat paisatgístic.

El projecte de nou jardí s'ha elaborat a partir de les propostes que van fer tant els usuaris de la residència, com els personal i les famílies, tal com ha recordat la directora del centre. De fet a les sessions de treball s'hi van convidar tots els agents implicats, que lliurament van decidir si hi participaven. Aquestes propostes es van fer arribar a l'Ajuntament, que ha elaborat el projecte definitiu. Així doncs, el jardí tindrà una configuració que en paraules del regidor, "és fruit del procés conjunt amb la residència. Serà com ells volen que sigui, perquè els sigui útil. I no parlem només de quantitat de superfície sinó també de qualitat, que sigui accessible i utilitzable al 100%".


Així doncs, el nou jardí tindrà els camins de pas (actualment estrets i irregulars) més accessibles, amplis i segurs, zones enjardinades; s'arranjarà la zona de petanca; i hi haurà diversos elements de mobiliari urbà, una zona amb plantes diverses i la possibilitat de fer un recorregut perimetral cap a la zona posterior de la residència, actualment inaccessible, que també serà enjardinada i arbrada. També s'enjardinarà la tanca perimetral de tot el recinte, i a la part més propera a la nova avinguda (darrere la residència, a un nivell superior) hi haurà una àrea de descans per al personal del centre, a banda d'una mica més d'espai per la banda de l'entrada principal.
 

Plànol del pati de la residència de la Font. Foto: AjM


Altres millores al barri


Aprofitant que es durà a terme aquest projecte, Ajuntament i Generalitat han identificat també altres punts de millora a la zona immediatament annexa a la residència, on també es faran obres d'adequació. Concretament, en tres espais. En primer lloc, en una esplanada situada entre el carrer Concepció Piniella i la nova avinguda, a la zona del Tossal dels Dolors, amb una superfície de 1.215 m2, que s'anivellarà per fer-la accessible i útil i s'hi farà tractament de prat.

En segon lloc, l'actuació més important pel que fa a superfície es durà a terme a l'àrea entre la prolongació del carrer Granollers, la nova avinguda i el carrer Fra Jacint Coma i Galí, que en el futur serà zona verda i que de moment tindrà un tractament, s'anivellarà i s'hi farà un tractament mínim. Per al disseny d'aquest espai s'obrirà un procés participatiu amb els veïns dels barris (Font, Sagrada Família i Les Cots-Guix-Pujada Roja) per tal de determinar la seva configuració i usos. Aquest espai té una superfície de 3.330 m2.

Finalment, també s'actuarà en una sona propera a l'institut Guillem Catà, on hi ha disponible una finca pública de 1.200 m2 on es crearà un aparcament per descongestionar el sector de vehicles, amb previsió d'unes 50 places que es podran usar com a pàrquing nocturn, per donar servei a l'institut, o al mercat dels dimarts de la Font, etc.
 

Plànol de les millores a l'entorn de la residència de la Font. Foto: AjM


Conjuntament amb les obres de l'avinguda


Aquestes quatre intervencions (la residència i les tres a l'espai públic) es duran a terme terme conjuntament amb les obres de l'avinguda dels Països Catalans, que estan en fase d'execució. S'ha hagut de fer un modificat al projecte de la nova avinguda, i s'ha aprofitat per incorporar-hi també el projecte de les quatre millores al barri, que tenen un cost de 183.000 euros, aproximadament. Com en el conjunt de l'obra de Països Catalans, aquesta quantitat es finança conjuntament pel departament de Territori (60%) i l'Ajuntament de Manresa (40%).

El director del Serveis Territorials, Toni Massegú, ha explicat que les obres del conjunt avancen a bon ritme. Ja s'ha col·locat la canonada principal de la via, així com les diferents capes de material i és previst que a l'entorn de les festes de Nadal es faci la pavimentació de la via. Totes aquestes obres podrien estan executades totalment el primer trimestre de l'any vinent.

La directora dels Serveis Territorials de Dret Socials, Lluïsa Nicolau, ha remarcat la voluntat d'entesa entre les administracions i es agents implicats per tal de fer un bon projecte per al jardí de la residència, que respongui a les expectatives i necessitats dels usuaris, i hi ha afegit que al projecte s'han atès les peticions que ha fet arribar la residència.

Al seu torn, Xavier Puertas, en nom de la junta de l'associació de veïns de la Font, ha afirmat que l'entitat considera que el projecte de millores al barri és "engrescador", i ha demanat que s'actuï de manera ràpida al nou gran espai de més de 3.000 m2 per tal que no es degradi i sigui una zona que permeti una millora de la qualitat de vida pel veïnat.

 

Participació