Fem Manresa vol que el recàrrec sobre l'IBI sigui per a propietaris amb dos habitatges desocupats i no tres

La formació anticapitalista valora que "per primera vegada les ordenances fiscals de Manresa tenen intencionalitat política"

Roser Alegre, Jordi Trapé i Gemma Boix, regidors de Fem Manresa
Roser Alegre, Jordi Trapé i Gemma Boix, regidors de Fem Manresa | Pere Fontanals
20 d'octubre del 2021
Actualitzat el 21 d'octubre a les 14:07h
El grup municipal de Fem Manresa vol que el recàrrec del 50% sobre l'IBI dels habitatges buits de la ciutat es faci als propietaris que tinguin dos habitatges en aquestes condicions i no que en tinguin tres com proposa el govern municipal. La formació anticapitalista presentarà una esmena al dictamen que presentarà el govern per establir el recàrrec sobre els IBI a aquells propietaris que tinguin dos habitatges buits sense justificar durant un període superior a dos anys.

Fem Manresa valora positivament que "per primera vegada les ordenances fiscals de Manresa tenen intencionalitat política" després que des del passat més de juliol el grup municipal es reunís amb el regidor d'Hisenda i amb els responsables d'altres delegacions per negociar la inclusió de 25 propostes sobre les ordenances fiscals que preparava el govern d'ERC i Junts.

En aquest sentit, Roser Alegre, Gemma Boix i Jordi Trapé han fer una roda de premsa aquest dimecres en què han agraït "la predisposició" del govern i la seva voluntat de fer "un canvi de mirada" respecte de la modificació de les ordenances fiscals.

En el ple d'aquest dijous es posaran a debat dos dictàmens relacionats amb les ordenances fiscals, un de general que s'aplicarà a partir de 2022, i l'específica del recàrrec del 50% sobre els habitatges buits que, amb l'esmena de Fem, aprovada o no, entrarà en vigor el 31 de desembre d'enguany perquè els recàrrecs puguin aplicar-se a partir de 2022 analitzant els darrers dos exercicis.

Incorporacions de Fem Manresa a les ordenances
En el marc d'aquest "canvi de mirada" que mostra la proposta de modificació d'ordenances fiscals, Fem Manresa destaca les bonificacions que ha inclòs sobre la instal·lació de plaques solars en edificis plurifamiliars, que s'afegeixen als unifamiliars que hi havia fins ara. En aquest cas, però, lamenten no haver aconseguit incloure un topall a la bonificació per aquells edificis que tenen un major valor cadastral, que és la base sobre la que es calcula la bonificació.

En aquest mateix sentit, Fem Manresa tampoc no ha aconseguit incloure un topall a la bonificació sobre l'IVTM per a aquells vehicles híbrids o elèctrics condicionat a la seva potència. El grup municipal també va demanar un increment a l'Impost d'Activitats Econòmiques (IAE), "que és el més baix entre les ciutats de més de 50.000 habitants", però no va ser acceptat.

Pel que fa a les plusvàlues, Fem Manresa ha entrat la proposta d'incrementar fins al màxim previst per la llei (3,7%) el coeficient per al tram d'entre 1 i 5 anys en cas d'increment de valor en les transmissions de terrenys, "per evitar tot el possible les transmissions especulatives".

Encara en el marc de les plusvàlues, els anticapitalistes han entrat un augment de criteris de tarifació social. Fins ara s'aplicava una bonificació del 95% a les famílies que ingressaven menys de 13.943,53 euros anuals, i ara es beneficiaran d'aquesta mesura les que cobrin menys de 15.935.46. I per beneficiar-se de bonificacions del 70%, abans calia cobrar menys de 17.927,39 euros, i ara la xifra se situa en 19.919 euros.

Finalment, segons han assegurat els regidors anticapitalistes, el govern municipal s'ha compromès a estudiar de cara a 2023 la possibilitat d'aplicar l'IBI en aquells immobles propietat de les confessions religioses "que no siguin estrictament centres de culte o escolars", que, en aquests dos casos, estan "clarament estipulades en el conveni Estat-Església.

Els regidors també han opinat sobre les consideracions de la Cambra de la Propietat en el sentit d'incloure la falta de demanda de lloguer i la manca de recursos per fer front a una adequació dels habitatges per a la seva habitabilitat. Boix ha considerat que si hi ha falta de demanda de lloguer per algun habitatge concret, "el propietari pot abaixar el preu de lloguer", i en l'altra cas ha considerat que "serà una manera perquè l'Ajuntament apliqui polítiques de suport a l'adequació dels habitatges des de les àrees corresponents, que no són des de les ordenances, sinó des de la Regidoria d'Habitatge o l'empresa municipal Forum".

"No són les nostres ordenances, però signifiquen un canvi de mirada"
Gemma Boix, en la seva intervenció ha volgut deixar clar que "aquestes no són les ordenances fiscals que haguéssim proposat nosaltres", però sí que han admès que han vist en el govern "un canvi de mirada". "Fins ara es limitaven a aplicar els increments que tocaven i ara, en canvi, han fet una modificació amb intencionalitat política", ha assegurat.

Sobre l'increment del 2,5% sobre la major part d'impostos i taxes, la formació anticapitalista l'ha valorat adequat "tenint en compte que l'any passat no hi va haver cap increment a les ordenances, el nivell de vida puja un 4%, i l'Ajuntament haurà d'abordar, segurament, un increment del 2% en els salaris de funcionaris i treballadors municipals".