SALUT

​Per què faran vaga els CAP? Les 5 grans queixes dels metges

Els metges de l'atenció primària han convocat cinc dies de vaga amb reivindicacions molt concretes

Es queixen que no han millorat les condicions de treball després de les retallades del 2010

| 07/11/2018 a les 18:30h
Arxivat a:
Sala d'espera d'un CAP, en una imatge d'arxiu
Sala d'espera d'un CAP, en una imatge d'arxiu | Cedida
Set anys, després, nova vaga. I per motius similars. Els 5.700 metges dels Centres d'Atenció Primària (CAP) catalans estan cridats a una vaga de cinc dies entre el 26 i el 30 de novembre, convocats pel sindicat majoritari, Metges de Catalunya. L'aturada és la primera gran vaga del sector des de la del 2011, convocada com a resposta a les retallades que va aplicar el Govern d'Artur Mas després de la crisi econòmica.

Els motius que argumenten els metges per anar novament a la vaga no són tan diferents dels d'aleshores. De fet, consideren que les seves reivindicacions de fa set anys no només no s'han atès -malgrat la recuperació econòmica- sinó que la situació ha empitjorat.

1- Manca de personal

Aquesta és la gran reivindicació dels metges. El 2007 hi havia 6.819 metges de família treballant als CAP catalans, per 5.725 el 2017: una pèrdua de 1.094 facultatius i el 16%. La recuperació econòmica, a més, no s'ha reflectit en el nombre de metges als CAP, que s'ha anat reduint cada any la darrera dècada -excepte un petit increment el 2009, i a manca de dades per a l'any 2016). El que reclamen és recuperar la plantilla "anterior a les retallades".
 
Evolució de la plantilla de metges d'atenció primària 2007-2017
 

2- Excés de feina

Conseqüència directa de la reducció d'efectius, els metges es queixen que ha augmentat la seva càrrega de treball, i que no poden prestar el servei als pacients en les degudes  condicions. Es queixen que han d'atendre entre 30 i 35 pacients al dia, i reclamen rebaixar aquesta xifra a un màxim de 28 (23 presencials i 5 no presencials). Consideren que això podria dedicar un mínim de 12 minuts a cada pacient que acudeix presencialment als CAP.

3- Pèrdua de poder adquisitiu

Els convocants de la vaga calculen que, des de les retallades del 2010, acumulen una pèrdua retributiva del 30%, i demanen "recuperar les retribucions i condicions de treball retallades des del 2010". Aquest, de fet, era ja un dels punts principals de la vaga de la sanitat del 2011, i consideren que les condicions han millorat des d'aleshores.

4- Pressupost insuficient

La causa de tot plegat. Els metges dels CAP es consideren els grans discriminats en els comptes del departament de Salut, i assenyalen que l'atenció primària rep només el 16,9% del pressupost total, quan el 2010 era del 18,4%. Demanen que s'incrementi fins al 25%.

5- Guàrdies, descans i hores de tancament

Metges de Catalunya té encara altres reivindicacions: que les guàrdies siguin voluntàries i no obligatòries, que es respecti el temps de descans establert després de cada guàrida, o que aquestes es paguin com a mínim com les jornades ordinàries. També reclamen que els CAP tanquin com a màxim a les vuit del vespre i mesures per a la conciliació familiar, entre d'altres demandes.
Les Caramelles tornaran a envair els pobles del Bages i el Moianès
Les Caramelles tornaran a envair els pobles del Bages i el Moianès | Àlex Gómez Ribera
Relació de serveis funeraris al Bages per al dia 21
«El preu» arribarà al Kursaal l'últim cap de setmana d'abril
«El preu» arribarà al Kursaal l'últim cap de setmana d'abril | Promocional
A la sala gran del Kursaal, el 27 i 28 d'abril