El Bisbat de Vic augmenta els ingressos i conté les despeses

Els comptes de l’any 2011 presenten un saldo negatiu de 134.000 euros, cinc punts menys que a l’exercici anterior.

| 15/11/2012 a les 13:51h
Arxivat a: Societat, religió, Bisbat de Vic
Aquesta notícia es va publicar originalment el 15/11/2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Missa de Corpus a la Catedral de Vic Foto: Adrià Costa

Els comptes del Bisbat de Vic corresponents a l’any 2011 han suposat una important reducció del dèficit en relació a l’exercici anterior. El 2010, els números es van tancar amb un saldo negatiu de 708.790 euros, en canvi, el 2011, el resultat negatiu s’ha reduït a 134.322 euros, més de 5 punts, gràcies a les aportacions dels fidels i a la contenció de la despesa, segons ha explicat l'ecònom del Bisbat, Joan Carles Carles.

Així, el moviment econòmic global del 2011 presenta uns ingressos d’11,699 milions d’euros d’ingressos. Pel que fa a les despeses han estat d’11,834 milions euros.

El capítol d’ingressos, respecte la xifra de l’any 2010, suposa un increment del 9,5%. D’aquesta dada, l’aportació dels fidels representa un 57%, les rendes del patrimoni un 17%, les aportacions de la Conferència Episcopal Espanyola (creueta) un 17% i les subvencions un 8%. Aquesta distribució d’ingressos està en línea amb la de l’any anterior.

Gràcies a aquests ingressos s’han pogut pagar  les assignacions que reben els 147 sacerdots i diaques, així com als salaris del personal seglar col·laborador, tots al servei de parròquies, moviments i serveis diocesans, i que representen el 24% de les despeses. També s’ha pogut fer front al funcionament de més de 30 entitats diocesanes que desenvolupen les seves activitats en diferents àmbits: d’ajuda als més desvalguts, formació de joves i seminaristes, conservació i difusió del patrimoni cultural, i que representen més d’un 12% de les despeses. S’han pogut dur a terme les obres de rehabilitació i conservació de temples i equipaments parroquials, que suposen un 19% de totes les despeses. Finalment, s’ha pogut  intervenir en els convenis per a la restauració de grans esglésies, com la Seu de Manresa i el Monestir de  Santa Maria de Ripoll, la Catedral i les esglésies del Conveni del Romànic Obert de La Caixa. La resta de despeses de funcionament representen el 34% del  total. El total de despeses s’ha incrementat un 4% respecte l’any anterior.

Cal fer esment a les importants quantitats destinades a necessitats específiques (col·lectes que es fan a les parròquies i que es destinen a entitats d’església), com Càritas amb 1,4 milions d’euros, Mans Unides 181 mil euros i Missions 133 mil euros.

Per a l’exercici 2012, la previsió no és bona. “En la situació de crisis que ens envolta es fa difícil mantenir el nivell de les col·lectes i també estem patint  l’endarreriment en els pagaments del compromisos de subvencions de les administracions públiques, fet que està provocant unes importants dificultats de tresoreria. Per tant, en l’àmbit diocesà, caldrà continuar aplicant criteris d’austeritat en les despeses per tal d’intentar equilibrar el pressupost i no caure en l’endeutament per tal de cobrir els dèficits diocesans”, explica el Bisbat de Vic en una nota.

Aquest proper cap de setmana, es du a terme a les diòcesis catalanes la Jornada de Germanor o Dia de l’Església Diocesana. És l’única ocasió de l’any en la que es fa una col·lecta per a les necessitats de cada diòcesi. El lema d’aquest any és: “L’Església contribueix a crear una societat millor”.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.