La custòdia del territori s’estén per 38 comarques

Els acords i les entitats implicades continuen augmentant. Lluçà acull durant tres dies la trobada anual de la Xarxa de Custòdia del Territori.

| 21/10/2009 a les 16:26h
Arxivat a: Societat, custòdia, Xarxa de Custòdia del Territori
Aquesta notícia es va publicar originalment el 21/10/2009 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.La Xarxa de Custòdia del Territori (xct), el Consorci del Lluçanès i l’Ajuntament de Lluçà organitzen un congrés de grans dimensions amb seu a Santa Eulàlia de Puig-oriol, Lluçà. És la VI Reunió de la xct, que amb el lema “Junts conservem el patrimoni. La custòdia del territori, cosa de tots” es planteja com un fòrum de coneixements i debat per a consolidar la custòdia del territori a Catalunya i les Illes Balears.

Aquesta reunió va dirigida a organitzacions, institucions i persones interessades en descobrir la custòdia del territori o que ja hi estan implicades. Hi participaran més de 120 assistents i s’hi duran a terme conferències, ponències, comunicacions, espais de trobada, tertúlies, debats, presentacions i una visita de camp en un espai en custòdia a la riera de Merlès. Totes aquestes activitats tindran lloc del 22 al 24 d’octubre.

Els objectius d’aquesta trobada són aconseguir un major coneixement social i ampliar la implicació ciutadana en la custòdia del territori, aprofundir en el coneixement de les eines fiscals i legislatives pels acords de custòdia del territori, afavorir l’intercanvi entre les entitats de custòdia i la participació dels propietaris de terrenys i finalment parlar de tots els àmbits temàtics de la custòdia del territori com són el fluvial, el marí, l’agrícola i el patrimoni cultural.

En aquesta trobada es presenten vàries novetats per part dels projectes en què treballa la xct. Vàries d’aquestes activitats estan relacionades amb el Pla d’Implicació Ciutadana que s’ha portat a terme durant el 2009 i que aposta per una major participació i coneixença de la ciutadania sobre la custòdia del territori. Es presenta el projecte del nou portal ciutadà Viu la terra, el Joc de la Custòdia i la Guia per divulgar la custòdia del territori. Per altra banda, també es presenta un nou fulletó per implicar els Municipis en la custòdia del territori.

Aquesta Reunió s’emmarca en la participació de la iniciativa Countdown 2010, Salvar la biodiversitat i amb la campanya 350.org mundial per conscienciar sobre els reptes del canvi climàtic.

- Més informació i programa de la Reunió

L'inventari de la custòdia

El quart inventari d’acords i entitats de custòdia del territori de Catalunya, les Illes Balears i Andorra, elaborat per la xct, reflexa el creixement de l’interès per tenir cura de la terra amb 211.337 hectàrees custodiades actualment respecte a 147.482 hectàrees que constaven l’any 2007.

Els acords de custòdia també han augmentat, de 445 registrats l’any 2007 a 629 de l’any 2009, xifres que suposen l’augment del 42 % de convenis acordats tant en finques privades com públiques. Pel que fa a les entitats de custòdia, han passat de 68 a 74, fet que representa un increment del 10 % d’associacions interessades en cuidar o conservar el país.

L’acord de custòdia amb més extensió és de l’Ajuntament de Tremp i Lo Trencalòs amb una extensió de 9.000 hectàrees. Seguit per la Reserva de la Muntanya d’Alinyà, de l’Obra Social de Caixa Catalunya, i l’acord de S’albufera del Consell Insular de Menorca, amb 1.734 ha. Pel que fa als convenis territorials de l’Obra Social de Caixa Catalunya, aquells que tenen major extensió són els de l’Alta Garrotxa, amb 32.865ha, El Manol, amb 23.550 ha, i La Terreta, amb 20.833 ha.

En total s’ha arribat a 109 nous acords l’any 2008, i a 97 nous acords l’any 2009. Aquest és l’augment de nombre d’acords de custòdia de forma anual més elevada des de que es realitza l’inventari. També s’observa que hi ha baixes d’acords, ja que els 445 acords del III inventari més tots aquests nous acords són més dels 629 acords de custòdia resultants en aquest inventari.

Les entitats amb més acords són, en primer lloc, el Consell Insular de Menorca (155), seguida de l’Obra Social de Caixa Catalunya (126), els Minyons Escoltes i Guies de Sant Jordi de Catalunya (62), la Diputació de Girona (48), la Bassa Roja (22) i per últim la Fundació Josep Carol (21).

La comarca amb més acords de custòdia és el Ripollès, amb 40 iniciatives. A les Illes Balears destaca Menorca amb 155 acords.

La comarca amb més superfície de custòdia és el Pallars Jussà amb 59.982 ha seguit de l’Alt Empordà amb 37.626 ha i La Garrotxa amb 33.362 ha. També cal destacar pel nombre d’hectàrees en custòdia La Noguera amb 14.511 ha i l’illa de Menorca amb 21.481 ha.

El valor de conservació predominant per als acords de custòdia és, tenint en compte les dades de Catalunya, el forestal i de valor paisatgístic. Considerant tots els acords en conjunt, l’aportació de Menorca decanta la conservació cap als terrenys agrícoles o pastures i deixa el valor forestal en segon lloc.

L’objectiu final més freqüent segons els acords de custòdia inventariats a Catalunya és la promoció de l’aprofitament sostenible dels recursos. Tot i que no és menyspreable el nombre d’acords que es registren i com a objectius finals són la conservació i/o restauració d’elements singulars i la conservació d’hàbitats.

Les actuacions que més es duen a terme en els espais naturals o finques en custòdia són actuacions de conservació de valors naturals o patrimonials, així com també d’ús sostenible dels recursos naturals, seguides de les actuacions d’habilitació de la finca per a l’ús públic i actuacions de restauració de la finca.

- Inventari de la custòdia (PDF)

Xarxa de Custòdia del Territori

La xct és una organització sense ànim de lucre fruit de la convergència de vàries organitzacions i persones que veien la necessitat d’impulsar el desenvolupament i l’ús de la custòdia del territori al nostre país. La xct dóna suport a les entitats de custòdia que col•laboren amb propietaris que tenen la iniciativa de fer una gestió de la seva finca orientada a la conservació dels seus valors i recursos.

A la foto, el pantà de Garet, a Lluçà, que disposa d’un acord de custòdia.

- Plantada d’arbres al pantà de Garet (fotos)

Contingut relacionat

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.