Opinió

El segle de les hòsties: sempre és 1-O

«Votar? Recordar? Defensar? Reclamar? Existir? No, no, no... Sempre no. I sempre hòsties. Sempre sang»

per Francesc Canosa, 9 de gener de 2018 a les 22:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 de gener de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Zas! Zas! Zas! I de sobte arriben les hòsties. Sí, “En aquell moment, quan major era la concurrència i l’animació patriòtica, els retens de policia cavalleria, i de peu, que hi havia al carrer de Girona es tiraren arbitràriament damunt aquella multitud amb els sabres desembeinats, i a tothom sigués home, dona o criatura, li engegaven cops de sabre com si lluitessin amb el seu més aferrissat enemic”. Barcelona asfaltada de sang. 11 de setembre de 1923. Totes les persones sabrejades, filetejades, allisades, atonyinades, apallissades... només es troben, es reuneixen, porten flors per commemorar l’11 de setembre de 1714.

Només fan això. Pacíficament, ordenadament, harmoniosament, "melindrosament". Només això. La llista de ferits és impressionant: Ramon Negre i Balet, pronòstic reservat, al cap; Antoni Vilarruga Bordas, 37 anys, a la gola, pronòstic reservat; Joaquim Artigas Nadal, 18 anys, pronòstic reservat, al cap.... Desenes i desenes. Persones anònimes. Només volen recordar però l’estat espanyol no vol que ho facin. Any rere any. Sabres, pallisses, hòsties... I davant seu, dempeus, sempre troben memòria. Tossuda, incorruptible, immortal, memòria. Memòria en forma humana: homes, dones, nens.. De totes les edats i classes. Són súper herois amb vestits de sang. Ahir i avui. Com l’1 d’octubre de 2017.

 
Són els mateixos que el 1923. El 1901, 1974, 1956, 1992, 1883, 1714... Anys i panys. Anys i sangs. Anys i sabres, pistoles, bombes, hòsties, pallisses... El 1923 no deixen recordar; el 2017 no deixen votar. Però, de fet, si durant el referèndum de l’1d’octubre de 2017, l’estat espanyol, apallissa en un nou segle de nacional-porrisme és perquè no vol que recordis. Que tinguis memòria. No vol que es tornin a veure en un documental com 1-0, al programa Sense ficció de TV3, les imatges de més de dos milions de catalans votant. Dempeus. Sense defallir davant les porres. Davant d’aquelles caravanes del terror que arbitràriament, recorrien pobles i ciutats de Catalunya i tacaven els carrers, les places, els col·legis de porres i sang.

Zas! Zas! Zas! Atacs com sabres, fletxes, bales, míssils. Dirigits, estudiats, pensats, rumiats, trets del congelador, amb guió clàssic, d’anys i sangs, perquè van destinats a la memòria. Cada cop de porra, cada gota de sang us cridava, us esquitxava: Recordeu! Recordeu el que sempre us hem fet. Sabres, porres, sang. Recordeu.

Feu memòria de la vostra sang perquè hi haurà més sang. I feu memòria d’una nova memòria. De la pròtesi de l’estat espanyol del segle XXI. Dels nous ciborgs. Del nou software. De la nova arma vírica de destrucció massiva: la desmemòria fabricada. Mireu tots aquests catalans. Aquest veí que us diu "bon dia" i "bona nit" i "bon de tot" amb dolby surround i un somriure de melindro sucat amb xocolata desfeta permanent. Aquests pares del col·legi tant implicats amb l’educació dels nens, el salvament dels enciams del quadrant nord-est de l’hemisferi octogonal i la pau mundial i intersideral. Aquest empresari tant trempat amb el que heu tancat un negoci que us fa venir salivera de futur. Aquests diputats al Parlament de partits que fins i tot es diuen catalanistes. Aquests regidors als ajuntaments. Aquestes persones que trobeu arreu....


Sí, tots aquestes que justifiquen, legitimen, relativitzen la violència de l’1 d’octubre i post 1 d’octubre. Uns ho diuen a la cara i us foten una bufa d’argumentacions, una metralladora de paraules. D’altres, freds, monosil·làbics. Amb fesomia de lobotomia. Uns fan festa major perquè us han atonyinat; d’altres no ho voldran veure, no ho voldran creure. A uns ja els hi va bé, ja era hora que us apallissessin; d’altres no gosaran dir-vos-ho però a l’estómac... Sí, s’ha arribat massa lluny. Què us heu cregut?

Votar? Recordar? Defensar? Reclamar? Existir? No, no, no... Sempre no. I sempre hòsties. Sempre sang. Sempre és 1 d’octubre. Per a uns, perquè per a d’altres mai, mai els passarà res d’això: són robots sense memòria, sense sentiments, sense esperança, sense futur, però amb un sabre, o una porra, a la mà. Uns sempre a punt del Zas! I uns altre sempre tacats de sang.

 

Francesc Canosa
Francesc Canosa Farran és explicador de coses. Periodista, escriptor, guionista, professor de comunicació i professional de discursos de boda. Ha fet de tot i a tot arreu. Ha treballat a una vintena de mitjans de comunicació i ha escrit una desena de llibres. De gran vol continuar fent el que ha fet des de sempre. A Twitter: @francesccanosa.
22/01/2019

Un capítol de les meves memòries: el taxi i jo

15/01/2019

El subgènere dels candidats «frikis» a Barcelona

08/01/2019

Pla explica unes coses a Valls

01/01/2019

Els Reis: els 'losers' de Nadal

25/12/2018

Contra el «tuning» tió

18/12/2018

​Diàleg platònic

11/12/2018

Què pensaria ara un independentista del s.XX?

04/12/2018

Andalusia, 1936

27/11/2018

És Manuel Valls un algoritme?

20/11/2018

​Catalunya, colònia o perfum?

Participació