opinió

Mirem-nos els culs

«Cellers magnífics, valls esplendoroses, fums negres, grans incineradores. No són dues Catalunyes ni tot està separat. Som un sol país, petit, i tot això és u»

| 06/03/2017 a les 22:02h
Aquesta notícia es va publicar originalment el 06/03/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
“Portarem totes les merdes a Barcelona”. Era una manera d'informar de la presentació que es va fer el 25 de febrer al Poble Sec d'un mapa que recull més de 60 conflictes ambientals vigents arreu del país, impulsat pels Culs de Catalunya. Segurament és un mapa incomplet, però Déu n'hi do com n'estan, de repartides, les merdes. A quasi cada comarca hi ha un problema o altre relacionat amb la contaminació de l'aire, de l'aigua i de la terra o amb la destrucció del territori. Ens pensàvem que la contaminació només era cosa de Barcelona, de la petroquímica de Tarragona i del pantà de Flix però resulta que el món rural no se'n lliura. De fet, és probable que a la ciutat estigui tot més controlat: no hi ha racons fora de la vista de ningú, el focus mediàtic és constant i qualsevol decisió sobre el medi ambient pot obrir un TN o la portada d'un diari. No passa el mateix amb l'ús massiu d'herbicides i pesticides al camp, les incineradores de residus o la contaminació d'aqüífers. Això no sol passar de la premsa local, si arriba a ser notícia. El 2009 van fer falta 105.000 signatures, per exemple, perquè al Parlament es parlés de transgènics, i el debat va durar cinc minuts.

Hi ha una qüestió de dimensió, clar. A nivell informatiu, no és el mateix un problema sobre un milió i mig de persones que un sobre 15.000, però si d'alguna cosa serveix el “mapa de les merdes” és precisament per donar una visió global de quin país estem fent. No són només conflictes locals i ja s'ho faran, sinó que tenim un problema de conjunt, de 7,5 milions de persones. Entre el camp i la ciutat ja no hi ha una frontera d'estils de vida, som més similars i permeables que mai. Que Catalunya tingui set milions de porcs no és només una qüestió del Segrià, la Noguera o Osona, sinó que té a veure amb models de consum i de mercat de què tots som partícips. Tots sustentem un model que fa que es continuïn obrint i ampliant granges, no ja per cobrir la demanda interior, sinó per exportar el 60% de la producció, mentre el 100% dels residus es queden aquí, derivant en conflictes com el que hi ha actualment al voltant d'un projecte per tractar purins mitjançant la crema de residus urbans a les Garrigues.

El creixement exponencial de la ramaderia intensiva no és neutre, té fortes externalitats i beneficis molt mal repartits, una qüestió que podia haver estat un dels eixos de la Marxa Pagesa d'aquest gener, que va voler portar a Barcelona la dignitat del camp català. Si el contracte camp-ciutat passa per reconèixer l'activitat agrària i ramadera, ha de passar també per reconèixer els efectes del model pel qual s'aposta. I de la mateixa manera que descobrim territori sortint a fer un tast de vins o una ruta excursionista, també el descobrim al Porc Aventura que organitza el Grup de Defensa del Ter o al Volt de la Xarxa per la Sobirania Energètica. Cellers magnífics, valls esplendoroses, fums negres, grans incineradores. No són dues Catalunyes ni tot està separat. Som un sol país, petit, i tot això és u.
 

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Boníssim artícle
Enric Mir, 07/03/2017 a les 07:37
+5
-0
Ens estem carregant el país. No estem fent res per canviar un model que ens porta al fracàs. El senyor Rull aposta per més contaminació sense tenir en compte les conseqüències. Senyors, fer una Repúblia catalana ha de ser fer un país millor, no un país on els interessos econòmics d'alguns s'imposi a la salut i el benestar de la majoria.
Iso
Anònim, 07/03/2017 a les 14:24
+2
-2
A la futura catalunya aixo no pasara, tot será mágic, els nens tindran caramels, tothom tindra feina i el pib pujará un 10%.

(Estic fent de politic separatista els darrers 5 anys)
Sacrificats el 2015, segons les estadístiques, 19,854,375 porcs
Esther Sala i Miralles, 08/03/2017 a les 19:14
+1
-0
Segons les estadístiques els animals sacrificats són 19,854,375 porcs.
Vegeu la pàgina d'estadístiques per comunitats i províncies:


També podeu veure aquí el full en concret que ho desclosa:


#gid=72272374
Felicitats per l'article!
Salut!
Estadístiques 2016: tenim 7 milions de porcs i en sacrifiquem 20? Això és allò dels pans i els peixos?
Esther Sala i Miralles, 19/03/2017 a les 12:19
+0
-0
«Respecte a les dades d’exportació de la carn de porcí, la indústria càrnia catalana ha exportat el 67% del que ha produït, amb més d’1,2 milions de tones, incloent carn de porcí, despulles, greixos i productes elaborats. França continua encapçalant les destinacions del porc català, tot i registrar una baixada de l’11,6%, seguida de la Xina, que ha augmentat un 56%, i d’Itàlia i Japó, amb el 7%.» Dins:


PREGUNTA: Què ens costen aquestes exportacions com a país en subvencions, en contaminació ,en no producció agrària de productes dels quals som deficitaris?

Dins el mateix article de l'enllaç «L’espècie porcina continua sent la més important de Catalunya, representa el 76% del total de la producció, amb 20,5 milions d’animals sacrificats, xifra que significa un augment del 2,9% i de 62.586 tones respecte l’any 2015. Les empreses catalanes ja estan produint el 41,6% del total espanyol de porcí.»
PREGUNTA: Tenim 7 milions de porcs, però en sacrifiquem 20 milions? Això és allò dels pans i els peixos?

Salut!

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Miquel Andreu
Miquel Andreu (Les Borges Blanques, 1980). Fa de periodista, però també podria viure fent una altra cosa. De moment, escriu cada dia a SomGarrigues i, a vegades, a l'Ara i Descobrir. A Twitter és @lotigre.
Imatge de l'homenatge als Agents Rurals | ACN
01/01/1970
Alerten de la falta de mesures de seguretat del cos en el primer aniversari del crim
Imatge d'un presseguer | ACN
01/01/1970
L'organització va enviar una carta a la ministra al desembre reclamant mesures per als productors de fruita d'os
Imatge d'un tast d'oli | ACN
01/01/1970
Ho ha dit el rector, Roberto Fernández, després de signar un conveni amb l'Ajuntament de les Borges en el marc de la 55a Fira de l'Oli
Imatge d'un Carnaval | Arxiu
01/01/1970
El consistori va optar per assumir la festa en solitari en considerar que el cartell i el programa de l'associació "banalitza la figura de la dona i el cos femení"