Presenten “La Seu del formatge”

El pròxim dimarts, 4 de març, a les 18 hores, a l'Espai Ermengol. El txec Alan Tresnak, la turca Nihan Ozkaya i la polonesa Iwona Komosa expliquen com s''elaboren els formatges a la Cooperativa Cadí, així com la importància de la Fira de Sant Ermengol.

Redacció
26 de febrer del 2014

Els tres joves europeus que estan portant a terme el seu projecte de voluntariat a l'Oficina Jove de l'Alt Urgell presentaran a l'Espai Ermengol-Museu de la Ciutat, el pròxim dimarts 4 de març, el documental “La Seu del formatge”, realitzat per ells mateixos durant la seva estada a la ciutat.

El documental ofereix una visió tant externa com interna de l'elaboració de formatges a la Cooperativa Cadí, així com la importància que té pel territori la celebració de la Fira de Sant Ermengol.

Per la gravació d'aquest documental, els tres joves voluntaris europeus, l'Alan Tresnak, de la República Txeca; la Nihan Ozkaya, de Turquia; i la Iwona Komosa, de Polònia, han col·laborat amb l'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell en la recerca d'imatges i també han realitzat diverses entrevistes a persones relacionades amb el món del formatge. També han visitat les instal·lacions de la cooperativa formatgera de la Seu d'Urgell per tal de conèixer de primera mà com s'elaboren els formatges, i d'aquesta manera entendre millor la importància que té aquest producte a la comarca alturgellenca.   

Respecte al tema d'aquest documental, la regidora de Joventut de l'Ajuntament de la Seu i el conseller de Joventut del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Meritxell Planes i Ricard Pérez, respectivament, valoren “molt positivament” que aquests tres joves europeus l'hagin escollit voluntàriament i que aportin la seva visió del formatge com a producte agroalimentari de la Seu i comarca. “Queda palesa l'aposta ferma per la potenciació a nivell extern del formatge elaborat al territori”, han remarcat Planes i Pérez.

Aquest documental culmina la tasca de voluntariat dels 6 mesos d'estada quer han viscut aquest tres joves per la comarca de l'Alt Urgell.

Després del passi del documental, tindrà lloc una degustació per a tots els assistents de formatges amb Denominació d'Origen Protegia (DOP Formatge de l'Alt Urgell i Cerdanya), organitzada per l'Espai Ermengol.

Servei de Voluntariat Europeu

El Servei de Voluntariat Europeu (SVE) forma part del programa Joventut en Acció que ofereix la possibilitat a joves entre 18 i 30 anys poder realitzar un projecte entre sis mesos i un any en país de la Unió Europea, amb les despeses bàsiques cobertes, així com un petit pressupost per a manutenció del jove o la jove en qüestió.

Durant un període d'entre sis mesos i un any, els joves poden col·laborar activament amb una organització d'un altre país en feines d'àmbit social, ambiental, cultural, de desenvolupament tecnològic, de lleure, enter d'altres. D'aquesta manera, els joves poden conèixer diferents països, viure una experiència d'intercanvi cultural i, alhora, fer una tasca solidària.

El fer de voluntari europeu està reconegut amb un certificat Youthpass que acredita al jove les competències que ha adquirit en aquest programa.

Cal remarcar que l'Oficina Jove de l'Alt Urgell ja ha enviat també diversos joves urgellencs a diferents països de la Unió, ja que és membre del Programa Joventut en Acció des de 2010, essent entitat d’enviament, d'acollida i coordinadora de voluntariats europeus.