El Camí dels Països Catalans pel Pallars Jussà

El Consell Comarcal del Pallars Jussà col·labora amb l’associació PAS promotora del projecte de senyalització de l’anomenat “El Camí dels Països Catalans”. El President del Consell Comarcal, Joan Ubach, , ha volgut destacar “la voluntat del Consell Comarcal de participar en un projecte de senderisme nacional” donat que es tracta d’un pla de senyalització cultural que recorre els pobles, les comarques i les illes de parla catalana. En aquest projecte hi participen desinteressadament els ajuntaments per on passa que són els de Sant Esteve de la Sarga, Castell de Mur i Tremp.

Redacció
27 de gener del 2012

L’obra, amb un pressupost de 59.027 €, ha estat projectada i finançada pel Consell Comarcal del Pallars Jussà. Les obres iniciades a l’agost han consistit en la senyalització i arranjament d’alguns trams que s’han finalitzat aquest mes de gener, mentre que actualment s’està treballant en l’edició d’una guia en paper.

El camí pel Pallars Jussà transcorre des del congost de Mont-rebei a la Clua, Sant Esteve de la Sarga, Castellnou, el Meüll, Vilamolat,  Castell de Mur, Guàrdia de Noguera, Palau, Tremp, Claret, Eroles, Claramunt i finalitza al Pont de Montanyana.

Durant el recorregut, a més de visitar diferents pobles, viles closes, molins, ermites romàniques, castells i esglésies, el senderista gaudirà del paisatge, la fauna, la flora i la geologia tan especial com el que s’emmarca en aquest espai prepirinenc, a la vora de la serra del Montsec.

Són 80 Km senyalitzats amb la marca vermella del Camí passant pels nuclis de població per tal de posar en relleu els punts d’interès culturals i socials. Així, a més de passar pels diferents pobles de Tremp, s’ha senyalitzat també elements com el castell de Guàrdia i el de Mur, l’horta medieval de Mur, els arbres centenaris de Vilamolat, el pont romànic i l’antic molí de la Clua fins a descobrir el Congost de Mont-rebei. Però, a part de posar en valor elements culturals i naturals, El Camí vol potenciar també la descoberta del patrimoni humà i les entitats que estimen i treballen per mantenir vius els pobles i el territori.

L’adequació d’aquest tram del Camí del Països Catalans ha permès també recuperar l'antic camí que unia Pont de Montanyana (la Ribagorça) i Tremp (Pallars Jussà). Es tracta d'un antic camí de pedra, a trossos ben conservat, que utilitzaven els infants i el veïnat de Claramunt, Eroles i Claret per anar a l'escola o a comprar a Pont de Montanyana o bé a Tremp. Són 21km de camins i corriols, alguns d'ells recuperats de nou, doncs estaven ben perduts. Les persones grans, que d'infants anaven de Mas Toribio a l'escola de Claramunt han assessorat a l’hora de buscar i recuperar l'antic camí.

El tram des de Palau de Noguera fins a Guàrdia s’ha marcat amb la participació de nois i noies de l’esplai la Casa del Sol Naixent de Tremp i ha esdevingut una eina pedagògica d’educació en els valors del coneixement, el respecte per l’entorn, l’estima del nostre patrimoni natural i la responsabilitat.

Amb l’edició durant la primavera de la guia del Camí a la Ribagorça, al Pallars Jussà i a la Noguera amb el suport de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, quedarà enllestida aquesta actuació que vol posar en valor el patrimoni, la cultura, les llegendes, les tradicions i la gent que és l’ànima de cada poble per on passa la ruta senyalitzada.