Fustes Sebastia ha construït dotze cases eficients en dos anys i la demanda va en augment

Redacció
19 d'octubre del 2011
Imatge de la part de l'empresa que es dedicarà exclusivament a construir les cases eficients.
Imatge de la part de l'empresa que es dedicarà exclusivament a construir les cases eficients.
Imatge de la part de l'empresa que es dedicarà exclusivament a construir les cases eficients.

Amb un quart de segle d'existència Fustes Sebastia s'ha anat adaptant a les necessitats del mercat. Aquesta empresa familiar de Rialp va créixer molt durant els temps de bonança en la construcció fent estructures de fusta. Manel Sebastia, responsable de l'empresa, ha explicat que amb l'arribada de la crisi econòmica han hagut de fer canvis i reinventar-se per poder mantenir la plantilla. Sense abandonar les estructures de fusta han obert una nova línia; les cases eficients. Amb poc més de dos anys han construït 12 cases d'aquestes característiques i la demanda va en augment. Fustes Sebastia està construint una segona nau de 1.500 metres quadrats on es construiran aquestes cases passives. La fusta per la fabricació d'aquestes cases la porten majoritàriament del sud de França. De boscos sostenibles i regulats i certificats per la PEFC (Programa de reconeixement de Sistemes de Certificació Forestal). La fusta la porten del sud de França perquè als boscos del Pallars no hi ha suficient diàmetre. L'objectiu en que treballa l'empresa és en poder construir les cases eficients amb fusta dels boscos del Pallars en uns anys. Pel que fa a la fusta, Manel Sebastia ha explicat que la qualitat dels boscos del Pallars (vessant sud dels Pirineus) és superior a la de la vessant nord.

Pel que fa al cost de construcció d'un habitatge de molt baix cost energètic és pràcticament el mateix que el d'un habitatge normal amb el benefici que la construcció és més ràpida i el cost habitual de manteniment pel que fa a la calefacció és pràcticament zero.

Les cases eficients d'una part capten l'energia del sol com energia gratuïta per escalfar-se i de l'altra estan ben aïllats per poder conservar l'energia que reben i a la vegada mantenir la una temperatura de confort interior. Aquests habitatges comparteixen tres factors importants; plaques solars, materials aïllants i bona orientació. El principal avantatge és que el consum energètic és pràcticament zero. Pel que fa a la seva construcció és molt ràpida. Amb un mes de taller i una setmana de muntatge és deixa enllestida la carcassa d'una casa.

Al taller de Fustes Sebastia es prepara tota l'estructura de la fusta. Una de les particularitats i valor afegit de les estructures de fusta per la casa passiva que fa Fustes Sebastia és l'aïllant. Treballen amb llana d'ovella. Aquest aïllant natural ha superat diferents proves tècniques i acústiques demostrant la seva eficiència, ha explicat Manel Sebastia.

La demanda de les cases passives o cases eficients va en augment. En dos anys i mig han construït una dotzena de cases a diferents punts de Catalunya i en tenen una desena per construir en els propers mesos. La major demanda arriba de diferents punts de Catalunya i la costa valenciana.

Diversificar el negoci i ampliar-lo cap a les cases eficients ha permès a Fustes Sebastia poder conservar la trentena de treballadors que tenia abans de la crisi econòmica. Ara treballa en la construcció d'una nau de 1.500 metres quadrats en la que es construiran les estructures de les cases eficients i la planta de la serradora seguirà fent estructures de fusta.

A part de la Biomassa o palets, la construcció d'estructures de fusta per a les cases eficients és una sortida de cara al futur per a la fusta dels boscos del Pallars, ha explicat Sebastia.