Editen un catàleg que ha inventariat 109 arbres fruiters i 63 verdures tradicionals del Pallars Sobirà

Redacció
18 d'octubre del 2011
Dos pomes en un pomer al Pallars Sobirà.
Dos pomes en un pomer al Pallars Sobirà.
Dos pomes en un pomer al Pallars Sobirà.

El Consell Comarcal del Pallars Sobirà ha presentat el 'Catàleg de varietats antigues de fruita i horta del Pallars Sobirà'. Aquest llibre és el fruit de tasques de prospecció del terreny i entrevistes a gent del territori que es van iniciar el 2005. La recerca ha consistit en identificar arbres i fruits, recopilar antigues llavors de verdures i localitzar varietats de vinya antiga, a més d'aplegar tota la informació cultural associada a aquestes plantes, època de collita, usos gastronòmics i conservació. El catàleg ha inventariat 109 arbres fruiters i una seixantena de verdures. Per fer tasques de conservació i recuperació el Consell Comarcal ha creat el Viver de Salvaguarda. El Viver de Salvaguarda acull algunes de les varietats locals fruiteres més singulars i d'aquesta manera permetre la seva reproducció i difusió. Al Viver actualment s'hi pot trobar una vintena de varietats bàsicament de pomeres i pereres.

Algunes de les varietats que ha documentat el catàleg i es poden trobar al Viver: cirera varietat 'popa de vaca', prunera varietat 'prinyoners', perera varietat 'de Cardós', pomera varietat 'senyoretes', pomera varietat 'reineta', prunera varietat 'rovell d'ou' o poma cara lletja o verda donzella.

Per altra banda, el Jardí de Plantes Útils creat al Planter de Gerri de la Sal vol servir per donar a conèixer les diferents espècies vegetals que es conreaven tradicionalment en els horts del Pallars per facilitar l'autoabastiment. En aquest espai es recrea l'hort típic pallarès amb les varietats hortícoles retrobades entre 2006 i 2010 a les cases del Pallars.

El Planter de Gerri col·labora en el manteniment de la diversitat genètica i la recuperació de l'ús de les varietats tradicionals hortícoles del Pallars Sobirà; per aquest motiu impulsa i participa en el Banc de Llavors Hortícoles del Pallars Sobirà.

El Catàleg documenta varietats com: api moreno, carbassa rabequet xica, ceba dolça, col de ruc, col borrugada, enciam de Cuberes, pèssol d'emparrar, la tomata de penjar o la tomata de popa de vaca.

Pel que fa a la vinya el Consell Comarcal del Pallars Sobirà i l'Institut Català de la Vinya i el Vi tenen signat un conveni per a l'estudi de les varietats autòctones amb la finalitat de conservar la biodiversitat i disposar d'una col·lecció per a futurs treballs d'experimentació.

La recuperació de totes les varietats agrícoles antigues és una tasca important per a: mantenir la biodiversitat, facilitar la recerca agrícola o per a donar a conèixer la cultura singular de muntanya i per a divulgar l'horticultura i fructicultura tradicional. Les varietats que recull el Catàleg són el resultat del treball de selecció dels nostres avantpassats durant segles sobre les plantes silvestres o ja domèstiques. Aquestes varietats tenen un gran valor genètic, científic, ecològic i cultural.