La Molina estalviarà 150.000 mil euros anuals amb un nou centre de biomassa i la renovació de 90 canons

La nova caldera de biomassa, que estarà en servei el desembre de 2011, s’alimentarà de residus forestals generats per la pròpia neteja dels boscos i representarà un estalvi anual de 60 mil euros en consum d’energia a l’hora de produir calefacció.

Redacció
17 d'octubre del 2011
Vista 3D de la finalització de la caldera.
Vista 3D de la finalització de la caldera.
 Vista 3D de la finalització de la caldera.

La Molina presenta importants millores en les seves instal·lacions per fer-les més sostenibles i accentuar l’estalvi en matèria de despesa d’energia i costos de manteniment. Les actuacions se centren bàsicament en tres aspectes:
-L’execució del projecte d’un nou centre de biomassa que s’alimenta de residus forestals per produir calefacció.
-La renovació del sistema d’innivació amb 90 canons nous d’última tecnologia i l’optimització de la resta, que milloren el rendiment dels actuals i consumeixen menys.
-La instal·lació d’un nou sistema de regulació de la calefacció en les casetes dels remuntadors, l’optimització de la velocitat del remuntadors, a més de l’eliminació d’una pilona del Telecabina d’Alp 2500.

Les tres actuacions suposen una inversió de 686.000 euros i representen un estalvi en consum d’energia d’uns 1.363.636 Kwh equivalents a 150.000 mil euros anuals.

El nou centre de Biomassa

És una nova caldera que aprofitarà els residus forestals generats per la pròpia neteja dels boscos de La Molina per produir energia i dotar de calefacció la zona d’oficines, el restaurant el Bosc, l’edifici de serveis i la zona d’Alp 2500. El nou centre de Biomassa ja s’ha començat a construir a la zona del Telecabina, al costat de l’edifici del Bosc, i està prevCal tenir en compte que l’estació de La Molina té una propietat d’unes 800 hectàrees de terreny propi, amb abundància de boscos de pi negre i pi roig. Aquests boscos es talen cada any, seguint el criteri del departament de Medi Ambient i habitatge de La Cerdanya , i les restes generades per la neteja forestal s’aprofitaran per generar energia i calefacció. En total, s’acumularan unes 400 tones anuals de fusta verda, equivalents a unes 300 tones anuals d’estella, que és, en definitiva, la matèria primera de la caldera de biomassa. Cal remarcar especialment que l’extracció d’aquest volum de fusta és necessari pel mateix interès de conservació i protecció dels boscos. A més de l’estalvi que suposa en gas i electricitat, el nou centre de biomassa i l’aprofitament dels residus forestals també contribueixen a mantenir nets i ordenats els boscos de propietat.  ist que entri en servei la propera temporada 2011-2012.

El nou centre de biomassa, que costarà 225.000 mil euros, suposa un estalvi de 60.000 € de gas i  d’electricitat anuals.
 
En una segona fase d’ampliació del projecte, la caldera de Biomassa també dotarà de calefacció altres zones de l’estació com són l’autoservei, les oficines d’Alp 2500, i altres casetes de la zona Alp 2500.
 
La modernització dels canons de neu


La Molina ha adquirit 90 canons de neu d’última tecnologia per modernitzar el sistema d’innivació i optimitzar la despesa energètica en aquest concepte. Cal tenir en compte que La Molina va començar a construir la seva instal·lació de neu l’any 1985, i és pionera en aquest àmbit a tot l’estat. Per això, l’estació encara comptava amb canons que ja havien quedat obsolets i que s’havien de substituir.
 
La Molina disposa en total de 444 canons de producció de neu artificial, i el projecte contempla la compra de 90 canons nous de producció de neu i la redistribució de tots els canons actuals.
 
Cal dir que el projecte d’optimització de la neu artificial afecta a tota l’estructura de canons, ja que la redistribució i els nous canons garanteixen la mateixa producció amb menys temps, la qual cosa suposa no dependre tan directament de les condicions meteorològiques per a produir neu ( més eficiència i més eficàcia ). A més, produir amb menys temps vol dir obrir abans les instal·lacions ( més ingressos ).  
 
Els nous canons permetran millorar la qualitat i també la quantitat la producció de neu artificial amb una reducció de la despesa elèctrica de 636.363 de KW’s. La implantació dels nous canons també permetrà reordenar els canons que ja existeixen actualment i que encara es poden aprofitar. Amb tot plegat s’aconseguirà l’objectiu de produir més neu en menys temps i es podran obrir les pistes amb més anticipació. Tot això amb un cost inferior d’explotació, o dit d’una altra manera, “més producció, en menys temps i per menys cost”.
 
La instal·lació dels nous canons està previst que es completi a 31 d’octubre de 2011. Representa una inversió de 400.000  euros i suposa un estalvi energètic de 70.000 euros anuals.
 
Automatització de la calefacció de les casetes dels remuntadors i bones pràctiques

A partir de l’obertura de la temporada d’hivern, les casetes dels 16 remuntadors tindran un nou sistema de calefacció amb regulació automàtica de la temperatura, assegurant així una despesa raonable d’energia i, al mateix temps, garantint el benestar dels treballadors de l’estació.
 
D’altres mesures efectives que s’implantaran des del 15 de novembre per a l’optimització de la despesa energètica de l’estació són: la disminució de la velocitat dels remuntadors quan el sistema detecti que no porten càrrega de clients (cal dir que el consum elèctric i el cost de manteniment és exponencial a la seva velocitat); la retirada d’una de les pilones d’Alp 2500, que contribueix a disminuir de forma considerable el consum elèctric de la instal·lació; i el muntatge de 650 metres lineals de paravents, que ha de contribuir a obrir aquelles pistes en què la fabricació de neu artificial resulta dificultosa o fins i tot d’aquelles pistes que no disposen de sistema d’innivació.
 
Cal dir que aquestes mesures suposaran un estalvi energètic de 20.000 euros la temporada d’hivern 2011/2012.