L'empresa pallaresa mOntanyanes rep el Premi d'Excel·lència i Innovació

Redacció
13 d'octubre del 2011
Les responsables de l'empresa mOntanyanes, Vanesa Freixa (segona per l'esquerra) i Eva Tarragona (segons per la dreta) amb dos membres més de l'empresa.
Les responsables de l'empresa mOntanyanes, Vanesa Freixa (segona per l'esquerra) i Eva Tarragona (segons per la dreta) amb dos membres més de l'empresa.
Les responsables de l'empresa mOntanyanes, Vanesa Freixa (segona per l'esquerra) i Eva Tarragona (segons per la dreta) amb dos membres més de l'empresa.

El Ministeri de Medi Ambient, per segon any consecutiu, ha guardonat a 12 projectes gestionats per dones en el món rural dins dels Premis d'Excel·lència i Innovació. Un dels premis se l'ha endut l'empresa pallaresa mOntanyanes amb els projectes Grípia i Obrador Xisqueta. El guardó, que reconeix una tasca feta per dones en el món rural, està dotat amb 25.000 euros. Del projecte Grípia n'ha nascut l'Escola de Pagesos i Pastors de Catalunya que forma joves que es vulguin dedicar a aquest ofici i els dóna l'oportunitat de fer pràctiques en explotacions ramaderes. L'Obrador Xisqueta compra llana d'ovella de raça xisqueta i un grup d'artesans la transforma en bijuteria, roba, coixins o matalassos.

L'empresa mOntanyanes va nàixer al 2006 amb la voluntat de tirar endavant estratègies creatives per a la dinamització rural. Aquesta empresa, amb seu a Rialp (Pallars Sobirà) està dirigida per la Vanesa Freixa i la Eva Tarragona. Els seus projectes compten sempre amb una forta component social, prenent com a principal valor les potencialitats del territori. L'escola de Pagesos i Pastors i Obrador Xisqueta són dos dels projectes més coneguts creats des de l'empresa, i que es gestionen amb el suport de dos associacions sense ànim de lucre: Rurbans i Associació Obrador Xisqueta.

Eva Tarragona ha explicat que aquest guardó és un estímul important per mOntanyanes per seguir treballant en un moment complicat pel que fa a l'economia. Tarragona ha dit que mOntanyanes és una empresa que es dedica a agafar potencialitats ocultes del territori i donar-les-hi valor amb l'objectiu que tinguin una repercussió pel mateix territori.

L'empresa mOntanyanes realitza projectes singulars, innovadors i diferents que ajuden a diferenciar un determinant territori, sempre dins de l'àmbit del medi rural, i posar en valor les seves potencialitats ocultes. Rutes literàries, projectes medi ambientals o iniciatives turístiques són altres dels treballs que realitzen la Vanesa Freixa i la Eva Tarragona des del 2006 a l'empresa que dirigeixen des de Rialp.

Vanesa Freixa s'ha referit a què majoritàriament tots els projectes que desenvolupen tracten de buscar solucions a problemes rurals des d'una òptica innovadora. L'Obrador Xisqueta revaloritza la llana de la raça autòctona dels Pallars a través d'un cercle tancat; posant en contacte el pastor, amb els artesans que elaboren un producte per poder comercialitzar el resultat.

Als inicis de l'empresa majoritàriament des de mOntanyanes desenvolupaven projectes per l'administració però amb els anys han agafat autonomia i desenvolupen els seus propis projectes com són els dos més emblemàtics: Escola de Pastors i Obrador Xisqueta.

Premis d'Excel·lència i Innovació

El Ministeri ha premiat aquells projectes empresarials que contribueixen a dinamitzar el medi rural amb bases sostenibles, innovadores i que repercuteixen de forma directa en la creació de llocs de treball.

Els projectes premiats són gestionats en part o en la seva totalitat per dones rurals i consisteixen, en la seva majoria, en iniciatives laborals innovadores i sostenibles (explotacions de marisc, de bolets o de transformació de la llana ), projectes formatius o d'assessorament, així com projectes per afavorir la conciliació de la vida familiar, personal i laboral. La premissa de tots els projectes guardonats és la de contribuir a la millora del nivell de vida de les dones rurals.

D'altres candidatures que han obtingut premi són: Agrupación de Mariscadoras do Esteiro do Río Anllóns per la diversificació de les activitats de les mariscadores, Huerto Alegre, Sociedad Cooperativa Andaluza un projecte d'educació i cultura al medi rural, Tu Menú Goián un projecte d'innovació i tradició en el menjar elaborat, Helix Villaespasa, Sociedad Civil una empresa de cria i engreix de cargols o l'empresa de Productos Ecoloxicos Granxa Maruxa d'alimentació ecològica.

La ministra d'Agricultura i Medi Rural, Rosa Aguilar, entrega aquest dijous el guardó a les 12 empreses premiades. El premi és de 25.000 euros per cada empresa.