El Parlament es personarà en el recurs contra la Llei de l'aranès

La Llei es va aprovar en el darrer ple de la legislatura passada.

Redacció
28 de setembre del 2011

La mesa del Parlament va acordar aquest dimarts personar-se davant el Tribunal Constitucional en el recurs interposat pel govern espanyol contra determinats articles de la Llei de l'aranès aprovada el passat 22 de setembre del 2010, el darrer de la legislatura passada. Els serveis jurídics de la cambra prepararan les al·legacions que es presentaran en defensa de la constitucionalitat de la llei i demanarà a l'alt tribunal que aixequi les suspensions dels preceptes recorreguts contra el Govern. D'altra banda, la mesa va admetre a tràmit dos nous projectes de llei i dues proposicions de llei i ha fixat l'ordre del dia del ple del dia 5 d'octubre amb la sessió de control al president de la Generalitat.

El Tribunal Constitucional (TC) va admetre a tràmit el recurs que el govern espanyol va interposar contra la Llei de l'Aranès aprovada al Parlament de Catalunya. L'aplicació de la norma queda en suspens de manera cautelar fins que els magistrats entrin al fons de la qüestió, com passa cada vegada que el TC admet a tràmit un recurs procedent del govern espanyol. L'executiu de Zapatero entén que una llei aprovada pel Parlament de Catalunya no pot regular l'ús de les llengües cooficials a l'Administració General de l'Estat. Al seu recurs l'Estat recorda que "la jurisprudència del Tribunal Constitucional ja ha declarat inconstitucional el caràcter preferent de l'ús de la llengua cooficial".

D'altra banda, també va admetre a tràmit el projecte de llei de modificació del llibre tercer del codi civil de Catalunya, relatiu a les persones jurídiques (sobre els estatuts de les fundacions), el projecte de llei de modificació de la llei de centres de culte, la proposició de llei de modificació de la llei de la presidència de la Generalitat i del govern, presentada per ICV-EUiA, que fa referència als tractaments protocol·laris, i la proposició de llei 'Salvem l'escola en català', presentada per Solidaritat, referent a la immersió lingüística. A petició del govern, el primer projecte de llei es tramitarà pel procediment d'urgència.