Tremp dedica un centre a l'inspirador de la Sagrada Família, el Pare Manyanet

Redacció
28 de setembre del 2011
L'entrada al Casal Manyanet de Tremp.
L'entrada al Casal Manyanet de Tremp.
L'entrada al Casal Manyanet de Tremp.

Tremp ha incorporat un nou equipament cultural a la ciutat, el Casal Manyanet. Es tracta d'un centre que vol donar a conèixer la vida i l'obra d'un dels seus fills més universals. Part de l'edifici és la casa on va néixer. Les sis plantes del Casal Manyanet repassen episodis com el seu procés de beatificació el 1984 pel Papa Joan Pau II o el de canonització l'any 2004. Un apartat especial del Casal el dedica al paper que va tenir Manyanet en la creació del temple de la Sagrada Família. va ser qui va tenir la idea d'aixecar a Barcelona un temple dedicat a la Sagrada Família. L'espai mostra la carta original que el 1869 Josep Manyanet va enviar al bisbe Caixal explicant-li la proposta. El Casal Manyanet de Tremp és la casa original on va néixer (7 de gener del 1833) i es va criar Josep Manyanet. Aquesta casa pretén ser el punt de trobada per donar a conèixer la seva vida i la seva obra a través d'un diàleg intemporal entre el personatge i el seu llegat.

La museïtzació de la casa s'ha fet respectant els llocs originals com la cuina, el menjador o les habitacions. Aquests espais s'han enriquit per donar a conèixer com era una casa del segle XIX. A través de fotografies i l'arbre genealògic de la família també s'exposa un recull d'imatges de la ciutat de Tremp així com vestits originals de l'època. El visitant també es troba una explicació sobre els orígens de la Conca de Tremp i el món rural en el segle XIX, acompanyat per l'exposició d'eines de pagès, terra, roques i fòssils.

Il·lustracions de Pilarín Bayés

Amb motiu de la beatificació del Pare Manyanet es va editar un conte sobre la seva vida i obra. Els dibuixos d'aquest conte els va fer Pilarín Bayés. Els originals s'exposen al Casal Manyanet. A través dels dibuixos de Bayés el visitant pot conèixer la vida del Pare Manyanet.

Sagrada Família

El Pare Manyanet destaca per tenir la idea d'aixecar a Barcelona un temple dedicat a la Sagrada Família. Amb aquest temple volia recordar que una ciutat és com una gran família. Al Casal Manyanet es fa un repàs a través d'imatges i documents des de la idea inicial de Manyanet de fer un temple a la visita de Joan Pau II l'any 1982.

La mostra reprodueix unes paraules de Joan Pau II en la seva visita a Barcelona: ''Aquest temple és deu a la inspiració d'una ànima particularment sensible a tot allò que és eclesial com el pare Josep Manyanet i Vives''.

Al centenari de la mort de Manyanet (2001) es va col·locar una imatge del beat creada per Francesc Carulla al temple de la Sagrada Família per homenatjar al seu fundador. És una escultura tallada en pedra que reprodueix la imatge d'un Josep Manyanet en actitud meditativa i amb el símbol de la Sagrada Família a la mà dreta. Al Casal Manyanet de Tremp s'exposa una rèplica d'aquesta escultura.

Més rèpliques exposades al Casal són les proves de la beatificació i canonització del Pare Manyanet que s'exposen junt amb tota la documentació que es va utilitzar.

Congregacions

En una de les plantes del Casal es reprodueix una escola de l'època i es presenten els motius que van portar a Sant Josep Manyanet a fundar les escoles i les congregacions dels Fills de la Sagrada Família i les Missioneres Filles de la Sagrada Família de Natzaret. S'expliquen a través d'imatges els viatges que per tasques pastorals, espirituals o fundacionals el van portar per diferents indrets de Catalunya, Espanya i l'estranger. Aquests viatges mostren la duresa de l'època.

El visitant també pot conèixer la gran presència de les dues congregacions avui dia arreu del món, tant amb obres pastorals i didàctiques com amb obres socials i de voluntariat. Actualment fan activitats i tenen cases a Espanya, Itàlia, Estats Units, Mèxic, Colòmbia, Equador o Brasil.

En una altra sala es presenten també els primers successors de les dues congregacions i els 20 religioses de la congregació Fills de la Sagrada Família afusellats durant la persecució religiosa de 1936.

La quarta planta recull tota l'obra escrita i la seva correspondència. De cartes de Josep Manyanet se'n conserven més de 1.000. En aquest apartat no solament s'exposa tot el que ell ha escrit sinó també tot el que s'ha publicat d'ell.

Nou equipament per Tremp

L'alcalde de Tremp, Víctor Orrit, ha explicat que aquest espai pot contribuir a atreure visitants i ha afegit que no sols els seguidors de la part religiosa del Pare Manyanet sinó també els interessats per la part més etnogràfica. L'edifici retrata molt bé com eren les condicions de vida del segle XIX al país.

Per l'alcalde de Tremp aquest centre, promogut pels Fills de la Sagrada Família, dignifica la figura d'un dels fills més universals de Tremp. Orrit ha explicat que a part de la seva obra eclesiàstica i pastoral s'ha distingit pel foment de la educació.